"Draudēja ar raķešu triecienu." Džonsons atklāj, ko runājis ar Putinu neilgi pirms iebrukuma Ukrainā (4)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Bijušais Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons.
Bijušais Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons. Foto: AFP/SCANPIX

Bijušais Lielbritānijas premjers Boriss Džonsons ir atklājis telefonsarunas detaļas ar kara noziedznieku Vladimiru Putinu dažas dienas pirms Krievijas iebrukuma Ukrainā. Intervijā jaunai dokumentājai filmai Džonsons sacīja, ka Putins piedraudēja ar raķešu uzbrukumu, vēsta laikraksts "The Guardian".

Džonsonam un Putinam 2022. gada februārī esot bijusi "ļoti gara" telefonsaruna. Džonsons tajā esot brīdinājis Putinu, ka kara sākšana būtu "pilnīga katastrofa", kas novestu pie sankcijām un lielāka skaita NATO karavīru izvietošanas pie Krievijas robežām. Viņš arī esot mēģinājis atturēt Putinu no militārām darbībām, apliecinot, ka Ukraina "pārskatāmā nākotnē" neiestāsies NATO.

"Vienā brīdī viņš man draudēja un sacīja: "Boris, negribu nodarīt tev pāri, bet ar raķeti tam vajadzēs tikai minūti." Vai apmēram tā. Jautri," stāstīja Džonsons.

Viņš sacīja, ka Putins tobrīd runājis ļoti relaksētā tonī un pēc tā bijis noprotams, ka viņš pieskaņojas Džonsona centieniem iesaistīt viņu sarunās.

Telefonsarunā Putins bija "ļoti familiārs", piebilda Džonsons.

Taču pēc viņa ļoti mierīgā balss toņa un šķietamās atturības nospriedu, ka viņš droši vien tikai spēlē līdzi maniem mēģinājumiem panākt, lai viss tiktu risināts sarunu ceļā," intervijā gaidāmajai BBC dokumentālajai filmai "Putin vs the West" ("Putins pret Rietumiem") stāsta Džonsons.

Deviņas dienas vēlāk, 2022. gada 11. februārī, Lielbritānijas aizsardzības sekretārs Bens Voless vizītē Maskavā tikās ar Krievijas aizsardzības ministru Sergeju Šoigu. Voless filmā norāda, ka Krievijas puse viņam solījusi, ka nekāda iebrukuma Ukrainā nebūšot, taču visiem bijis skaidrs, ka tie ir meli.

"Tā bija pārākuma vai spēka demonstrēšana: es tev meloju, tu zini, ka es meloju, un es zinu, ka tu melo, bet es tik un tā turpināšu tev melot," dienas pirms Krievijas iebrukuma Ukrainā raksturo Voless.

"Es domāju, ka mērķis bija parādīt - mēs esam vareni."

Tikšanās noslēgumā Krievijas ģenerālis Valērijs Gerasimovs esot Volesam teicis, ka "mēs vairs nekad netiksim pazemoti".

24. februārī Džonsons nakts vidū esot saņēmis zvanu no Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska. "Zelenskis bija ļoti, ļoti mierīgs," atceras Džonsons.

"Bet viņš man teica - viņi uzbrūk no visām pusēm."

Džonsons esot piedāvājis palīdzēt nogādāt Zelenski drošībā. "Viņš šo piedāvājumu nepieņēma. Viņš varonīgi palika, kur bija," teica Džonsons.

Filma BBC 2. kanāla ēterā tiks demonstrēta pirmdienas vakarā.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu