Vidējā elektroenerģijas cena aizvadītajā nedēļā Latvijā samazinājās par 2%

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: jannoon028/Shutterstock

Aizvadītajā nedēļā Latvijā un Igaunijā nedēļas vidējā elektroenerģijas cena samazinājās par 2%, pavēstīja AS "Latvenergo".

Aizvadītajā nedēļā elektroenerģijas cenu svārstības "Nord Pool" tirdzniecības apgabalos bija dažādas. Latvijā un Igaunijā nedēļas vidējā elektroenerģijas cena samazinājās par 2% un vienoti abos tirdzniecības apgabalos sasniedza 113,88 eiro par MWh.

Tikmēr Lietuvā elektroenerģijas cena pieauga par 6% līdz vidēji 125,21 eiro par MWh. Tajā pašā laikā "Nord Pool" sistēmas cena kritās par 23% līdz 89,42 eiro par MWh.

Aizvadītajā nedēļā "Nord Pool" sistēmas cenas samazinājumu galvenokārt veicināja vēja elektrostaciju izstrādes kāpums Ziemeļvalstīs par 56%, kā arī zemākas energoproduktu cenas. Tikmēr Baltijā elektroenerģijas ražošana vēja elektrostacijās samazinājās par 19%, salīdzinot ar nedēļu iepriekš. Turklāt enerģijas plūsma no Zviedrijas SE4 tirdzniecības apgabala bija par 3% mazāka, atstājot lielāku ietekmi uz Lietuvas elektroenerģijas cenu. Nelielu elektroenerģijas cenas samazinājumu Igaunijā un Latvijā sekmēja par 6% lielākas enerģijas plūsmas no Somijas, kur cena kritās par 24% līdz vidēji 70,66 eiro par MWh.

"Nord Pool" reģionā elektroenerģijas patēriņš bija 9005 gigavatstundas (GWh), un izstrādes apjomi - 10 041 GWh.

Kopējais elektroenerģijas patēriņš Baltijas valstīs pieauga par 2% līdz 575 GWh. Latvijā elektroenerģijas patēriņš pieauga par 1% līdz 139 GWh. Igaunijā patērētās elektroenerģijas apjoms bija 185 GWh, kas ir par 3% lielāks nekā nedēļu iepriekš, savukārt Lietuvā patēriņš pieauga par 2% un bija 251 GWh.

Aizvadītajā nedēļā elektroenerģijas izstrāde Baltijas valstīs palika tādā pašā līmenī kā nedēļu iepriekš, un kopā tika saražotas 422 GWh. Latvijā elektroenerģijas izstrādes apjoms pieauga par 5% līdz 219 GWh. Tikmēr Igaunijā elektroenerģijas izstrāde samazinājās par 4% un bija 110 GWh. Līdzīga tendence bija arī Lietuvā - ražošanas apjomi samazinājās par 4% un tika saražotas 93 GWh.

Aizvadītajā nedēļā izstrādes apjoms pret patēriņu Latvijā bija 157%, Igaunijā - 59%, bet Lietuvā - 37%. Baltijas valstīs tika saražoti 73% no reģionā patērētās elektroenerģijas apjoma.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu