Pasaulē vecākā sieviete atklāj sava ilgā mūža noslēpumu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Maria Branyas Morera/Facebook.com

Marijai Branjasai Morerai ir 115 gadu. Pagājušajā nedēļā 118 gadu vecumā mūžībā devās par pasaulē vecāko personu uzskatītā franču mūķene māsa Andrē. Tādējādi spāniete Marija Morera tagad ir vecākā sieviete pasaulē, raksta "SkyNews".

Marija Morera dzimusi Sanfrancisko 1907. gada 4. martā — septiņus gadus pirms Pirmā pasaules kara sākuma.

1915. gadā Marijas vecāki nolēma atgriezties Spānijā, lai apmestos Katalonijā, bet ceļojuma beigās viņas tēvs nomira no tuberkulozes.

"Tu būsi stipra sieviete," Marijai reiz teikusi mamma.

1931. gadā Marija apprecējās ar katalāņu ārstu Džoanu Moretu.

Stundām ilgi viņi gaidījuši priesteri, līdz pārim tika paziņots, ka viņš ir miris. "Tālruņa nebija," Marija Morera raksta tviterī. "Bija jābrauc ar mašīnu uz Žironu, lai meklētu citu, kas mūs salaulās. Tolaik visā Žironas provincē bija aptuveni 50 automašīnu."

Marija Morera ir pārdzīvojusi savu vīru. Viņiem ir trīs bērni, 11 mazbērni un 13 mazmazbērni.

2020. gadā Marija Morera dažas dienas pēc savas 113. dzimšanas dienas saslima ar kovidu – un izveseļojās. Beidzamos 22 gadus viņa dzīvo veco ļaužu rezidencē, kurā katra iemītnieka dzimšanas diena tiek atzīmēta ar nelielām svinībām.

"Esmu veca, esmu ļoti veca, bet ne idiote," teikts Marijas Moreras "Twitter" konta informācijā. Ar meitas palīdzību sirmā kundze tur veic ierakstus spāņu valodā un dalās ar viedām pārdomām.

Runājot par savas ilgmūžības iemesliem, Marija Morera min "kārtību, mieru, labu saikni ar ģimeni un draugiem, saskarsmi ar dabu, emocionālu stabilitāti, dzīvi bez bažām, bez nožēlas, daudz pozitīvas attieksmes un turēšanos prom no toksiskiem cilvēkiem".

Viņa piebilst: "Es domāju, ka ilgmūžība ir saistīta arī ar veiksmi. Veiksmi un labu ģenētiku."

2023. gada pirmajā dienā Marija Morera tviterī ierakstīja: "Dzīve nevienam nav mūžīga... Manā vecumā jauns gads ir dāvana, pazemīgi svētki, jauns piedzīvojums, skaists ceļojums, laimes mirklis. Izbaudīsim dzīvi kopā."

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu