SOK nonāk pretrunā ar sevi Krievijas un Baltkrievijas sportistu jautājumā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Krievijas Olimpiskās komitejas sportisti
Krievijas Olimpiskās komitejas sportisti Foto: AP/Scanpix

Starptautiskā Olimpiskā komiteja ar ierakstu savā oficiālajā "Twitter" kontā noraidījusi iespēju starptautiskā sporta apritē atgriezt Krievijas un Baltkrievijas sportistus.

Kopš Krievijas noziedzīgā režīma iebrukuma Ukrainā vairumam Krievijas un Baltkrievijas sportistu ir liegta dalība starptautiskās sporta sacensībās.

Nesen SOK paziņoja, ka aicina pētīt iespējas, kā Krievijas un Baltkrievijas sportisti varētu atgriezties starptautisko sacensību apritē.

SOK par šādu aicinājumu izpelnījās plašu kritiku no daudzām Eiropas valstīm, tai skaitā, protams, arī Ukrainas.

Tomēr tagad SOK savā "Twitter" kontā atkal mēģinājusi apslāpēt runas par krievu un baltkrievu atgriešanu starptautiskajā sportā.

"Sankcijas pret krievu un baltkrievu valdībām nav pārspriežamas. Tās vienbalsīgi tika apstiprinātas nesenajā Olimpiskajā samitā, kas norisinājās 2022. gada decembrī," teikts SOK paziņojumā.

Jau ziņots, ka SOK aicinājumu izskatīt krievu un baltkrievu atgriešanos sportā asi kritizēja Volodomira Zelenska biroja padomnieks Mihailo Podoļaks. Pēcāk SOK viņa komentārus nodēvēja par apmelojošiem.

Ja SOK jebkādā veidā pieļaus Krievijas un Baltkrievijas sportistu dalību 2024. gada Parīzes olimpiskajās spēlēs, Ukrainas atlēti sola boikotēt četrgades vasaras sporta veidu lielāko forumu.

Kā priekšnoteikumus, lai sportisti varētu atgriezties sacensību apritē, SOK min, ka tie varētu startēt tikai kā neitrāli sportisti, nekādā veidā nepārstāvot savu valsti vai federāciju, līdzīgi kā tas ir profesionālajās sporta līgās Eiropā, ASV un Kanādā, kā arī atsevišķos individuālajos sporta veidos.

Tāpat sportisti sacensībās varētu piedalīties, ja pilnībā respektē Olimpisko hartu. Pirmkārt, tie var būt tikai sportisti, kas nav aktīvi atbalstījušu Krievijas karadarbību Ukrainā. Otrkārt, šiem sportistiem jāatbilst Pasaules antidopinga kodeksam un citiem antidopinga noteikumiem.

Gadījumā, ja sportisti neievērotu šos priekšnosacījumus, starptautiskajām federācijām un/vai sacensību rīkotājiem nekavējoties jāatstādina viņi no sacensībām, ziņojot par to SOK.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu