Ķīnas zinātnieki veiksmīgi klonējuši trīs "supergovis" (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Pexels

Ķīnas zinātnieki ir veiksmīgi klonējuši trīs "supergovis", kas var dot neparasti lielu piena daudzumu, atsaucoties uz Ķīnas valsts medijiem, ziņo CNN.

Trīs teļi, kurus audzējuši Ziemeļrietumu Lauksaimniecības un mežsaimniecības zinātnes un tehnoloģiju universitātes zinātnieki, piedzima dažu nedēļu laikā, ziņo valsts pārvaldītais laikraksts "Ningxia Daily".

Tie tika klonēti no ļoti produktīvām Holšteinas šķirnes govīm, kuru izcelsme ir Nīderlandē. Izvēlētie dzīvnieki spēj saražot 18 tonnas piena gadā jeb 100 tonnas piena dzīves laikā. Tas ir gandrīz 1,7 reizes vairāk par piena daudzumu, ko 2021. gadā saražoja vidēji viena govs ASV. 

Pirmais no klonētajiem teļiem piedzima 30. decembrī ar ķeizargrieziena palīdzību, jo tā svars bija salīdzinoši liels - 56,7 kilogrami. 

Projekta vadošais zinātnieks Japings Džins nosauca "supergovju" dzimšanu par "izrāvienu", kas ļautu Ķīnai saglabāt labākās govis "ekonomiski izdevīgā veidā". Divu līdz trīs gadu laikā plānots izveidot 1000 "supergovju" ganāmpulku, ziņo valsts laikraksts "Global Times". 

Saskaņā ar "Global Times" datiem, 70% Ķīnas govju tiek importētas no ārzemēm.

Daudzās valstīs, tostarp arī ASV, lauksaimnieki rada klonu un parasto dzīvnieku pēcnācējus, lai pievienotu tiem vēlamas īpašības, piemēram, augstu piena ražošanas spēju vai izturību pret slimībām.

Ķīna pēdējos gados ir panākusi ievērojamu progresu dzīvnieku klonēšanas jomā. Pagājušajā gadā Ķīnas dzīvnieku klonēšanas uzņēmums izveidoja pasaulē pirmo klonēto Arktikas vilku.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu