Brīdinājums!

Apstiprinu, ka esmu vismaz 18 gadus vecs!

Smiekli, bailes, nāves draudi un slepeni lūgumi pēc seksa. Transpersonu dzīve Gruzijā (1)

Nata Talikišvili Tbilisi. Foto: Nata Talikišvili/Facebook.com
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Gruzīnietes Natas Talikišvili karjera ilgu laiku svārstījās no seksa darbinieces līdz klubu iekšā laidējai. Viņa nekad nebija vēlējusies kļūt par komiķi. Taču tagad viņa ir Gruzijas LGBTQ+ komūnā populāra stendapu zvaigzne. Talikišvili izmanto savu dabas doto skarbo humoru, lai atmaskotu sabiedrības liekulību, stāstot patiesus stāstus, kas atspoguļo viņas pašas smago pieredzi kā transpersonai Gruzijas transofobiskajā kultūrā. Talikišvili tikusies ar BBC žurnālistiem, kas atbraukuši pie viņas uz Tbilisi.

Svētie liekuļi no laukiem

Vieni no galvenajiem Natas Talikišvili stāstu varoņiem ir valsts pareizticīgo priesteri, kuri, pēc Talikišvili domām, ir galvenie vainīgie naida celšanā gruzīnu sabiedrībā. Tajā pašā laikā tieši priesteri veido lielu daļu no Talikašvili seksa klientu loka, viņa saka.

Diena, kad notiek ikgadējais baznīcas organizētais gājiens ģimenes vērtību atbalstam, esot viens no Talikišvili karstākajiem darba laikiem, jo tad Tbilisi apmeklē ļoti daudz priesteri no laukiem.

"No rīta es viņiem dodu savu svētību un pēc tam sūtu uz demonstrāciju," viņa ironizē.

Gruzijā ielu gājieni pret LGBTQ+ komūnu piesaista desmitiem tūkstošu cilvēku. TV un sociālajos medijos bieži izskan naidpilni aizspriedumi. Saskaņā ar nesen veikto aptauju 84% gruzīnu uzskata, ka viendzimuma attiecības vienmēr ir nepareizas. Saskaņā ar šiem aptaujas rezultātiem Gruzija ir viena no homofobiskākajām valstīm Eiropā, apsteidzot pat kaimiņvalsti Turciju.

Neraugoties uz to, Gruzijas galvaspilsētā Tbilisi uzplaukst LGBTQ+ komūna, kuras dzīve gan daļēji norit pagrīdē, tomēr komūnas cilvēki pulcējas arī tehno klubos, kinoteātros, galerijās, uzstājas uz skatuvēm.

"Heiteri", kas vēlas seksu

Nata Talikišvili nepiedzima kā meitene. Kad Natai palika pieci gadi, viņa paziņoja pasaulei, ka ir meitene. Viņa auga pie vecvecākiem nomaļā Gruzijas ciematā. Vecvecāki atbalstīja viņas lēmumu un laimīgi audzināja viņu kā meiteni. Tik tradicionālā un reliģiozā valstī kā Gruzija tas bija apbrīnojami drosmīgi.

Kad vecvecāki nomira, Natai Talikišvili 14 gadu vecumā bija jāpārceļas uz Tbilisi, lai nopelnītu sev iztiku. Nata saka, ka viņai nebija citas izvēles, kā sākt seksa darbu.

"Tas bija patiešām grūti," viņa saka. Nata skaidro, ka daudzi saimnieki atsakās izīrēt dzīvokli transpersonām, tāpēc daudzi ir spiesti dzīvot uz ielas. Starp transpersonām, kuras nodarbojās ar seksa pakalpojumiem, toreiz bijusi liela konkurence. "Tas bija mežonīgs laiks, visi bija viens pret otru. Es vienkārši centos izdzīvot." Un, lai gan sarkano lukturu rajons bija tālu no tā, ko uzskata par drošu darba un dzīves vietu, tā bija arī vienīgā vieta, kur Talikišvili varēja izpausties kā sieviete.

Nata Talikišvili.
Nata Talikišvili. Foto: Nata Talikišvili/Facebook.com

Uz ielas LGBTQ+ cilvēkiem Gruzijā tagad ir daudz drošāk, taču liela daļa publisko diskusiju notiek "Facebook". Nata Talikišvili pieredzējusi gan lamas, gan nāves draudus. Gadās, ka kāds dalās ar transfobisku video, kurā teikts, ka nogalinās transpersonas. Talikišvili komentāros ievieto ekrānuzņēmumu, kurā tas pats "heiteris" privātā sarakstē vēlas ar viņu seksu. "Pēc tam šādi videoklipi parasti momentā pazūd," viņa saka. Par šiem slepenajiem transpersonu klientiem un vienlaikus skaļajiem "heiteriem" Nata Talikišvili saka:

"Šie vīrieši nav no svešas planētas. Viņi ir daļa no Gruzijas sabiedrības."

Kā dzima stendapu zvaigzne

Paralēli seksa darbam Talikišvili gadiem ilgi strādāja par kluba iekšā laidēju, nopelnot tikai 60 laras (apmēram 67 eiro). "Es to darīju, lai parādītu cilvēkiem, ka transpersonas nav nekas biedējošs. Pat LGBTQ+ kopienā un grupās sociālajos medijos bija daudz transfobijas. Kopienai tā ir jāpārvar, jo, ja pati kopiena nevar, tad kurš vēl lai to spētu?"

Kādu vakaru, strādājot par iekšā laidēju "Bassiani" klubā, Nata uz brīdi iegāja iekšā un sāka pļāpāt ar dažiem draugiem. Saruna acīmredzot bija tik smieklīga un aizraujoša, ka ap Natu un draugiem drīz vien sapulcējās neliels pūlis klausītāju. Kluba īpašniece saprata: šai transsievietei nevis jāapsargā kluba durvis, bet jābūt uz skatuves! Tagad viņa uzstājas klubā regulāri.

Nata Talikišvili.
Nata Talikišvili. Foto: Nata Talikišvili/Facebook.com

Daudzi no slavenākajiem LGBTQ+ Gruzijas māksliniekiem dzīvo ārpus Gruzijas. "Balenciaga" vadošais dizainers gruzīns Demna Gvasalia nesen pastāstīja "New York Times Style": "Es uzaugu valstī, kurā es nevienam nevarētu teikt, ka esmu gejs. Vienmēr centos izskatīties pēc skarbā puiša, lai izdzīvotu apkaimē, kur piedzimu. Nevaru atgriezties Gruzijā, jo cilvēki ir draudējuši mani nogalināt, ja es atgriezīšos. Mans tēvocis ir viens no viņiem."

Apspriežot iespēju nākotnē pievienoties daudzajām transpersonām, kas pametušas Gruziju, lai Eiropā meklētu patvērumu, Nata Talikišvili BBC žurnālistiem ieminas, ka viņai patīk Īrijas krogu tradīcijas. Uz piezīmi, ka Īrija ir diezgan konservatīva valsts, gruzīnu stendapu zvaigzne pasmaida: "Tas ir labi. Es jau arī esmu diezgan konservatīva sieviete."

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu