Iedzīvotāji aicina palielināt publisko stāvvietu izmēru. Saeima izskatīs iniciatīvu (104)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: l i g h t p o e t/Shutterstock

Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs (LTAB) ir aicinājis palielināt publisko stāvvietu izmērus, norāda LTAB pārstāvji. Iniciatīvu skatīs Saeimas komisija.

Trešdien, 8. februārī, Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā plānots skatīt pēc LTAB iniciatīvas tapušo sabiedrības iniciatīvu par publisko stāvvietu izmēru palielināšanu, kas portālā "Manabalss.lv" savākusi vairāk nekā 10 000 parakstu.

LTAB valdes priekšsēdētājs Jānis Abāšins pauda cerību, ka likumdevējs izvērtēs iniciatīvu un nodos to tālāk atbildīgajām institūcijām,

lai beidzot sakārtotu stāvvietu izmēru jautājumu, kas ir vēl viena satiksmes drošības joma, kurā Latvija atpaliekam no saviem kaimiņiem.

Latvijā normatīvie akti, kuri pieņemti pirms vairāk nekā 20 gadiem, nosaka tikai vēlamo stāvvietas lielumu, definējot, ka platumam vēlams būt ne mazākam par 2,5 metriem. Tikmēr Igaunijas stāvvietu izvietojumu un platumu nosaka Igaunijas Standartu centra sastādītais pilsētas ielu standarts. Saskaņā ar šīm normām, kas stājās spēkā 2016. gada pavasarī, tirdzniecības centros ieteicamais stāvvietu platums ir 2,7 metri, bet citās mazāka apjoma autostāvvietās - 2,6 metri. Pēc vecā standarta, kas bija spēkā no 2003. līdz 2016. gadam, ieteicamais tirdzniecības centra stāvlaukuma platums bija 2,6 metri.

LTAB pārstāvji informē, ka 2021. gadā Igaunijā reģistrēti kopumā 33 200 ceļu satiksmes negadījumi, no kuriem 39% bija avārijas autostāvvietās.

Igaunijas apdrošinātāji aprēķinājuši, ka kopā atlīdzībās par ceļu satiksmes negadījumiem autostāvvietās, 2021. gadā izmaksāti 14 miljoni eiro. Vidējā atlīdzība par negadījumu autostāvvietās 2021. gadā bija 1078 eiro.

Abāšins pieļauj, ka Latvijā statistika par ceļu satiksmes negadījumiem stāvvietās varētu būt līdzīga, tikai lielākā daļa negadījumi, kas notikuši stāvvietās, paliek nereģistrēti, jo bojājumi transportlīdzekļiem ir nelieli, tos uzreiz nepamana vai to izraisītājs pametis notikuma vietu. Tāpat arī ceļu satiksmes negadījumi autostāvvietās, kas neatrodas pie lielveikaliem, netiek klasificēti kā negadījums stāvvietā, bet, piemēram, ielas malā.

Abāšins norāda, ka LTAB jau vairākus gadus aicinājis atbildīgās institūcijas pārskatīt normatīvos aktus atbilstīgi mūsdienu transportlīdzekļu izmēriem un satiksmes intensitātei, nosakot stāvvietas minimālo platumu no 2,6 metriem un garumu pieci metri vienam vieglajam transportlīdzeklim.

Līdz šim LTAB argumenti nav tikuši uzklausīti, tādēļ pērn LTAB iesniedza savu priekšlikumu sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv", kas decembra beigās savāca nepieciešamo balsu skaitu, lai tiktu iesniegta izvērtēšanai Saeimā.

Komentāri (104)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu