Austrija: Krievijai nevajadzētu liegt piedalīties EDSO parlamentārajā asamblejā (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Krievijas delegātiem nevajadzētu liegt piedalīties Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) Parlamentārās asamblejas sēdē, paziņojis Austrijas ārlietu ministrs Aleksanders Šallenbergs, reaģējot uz 20 EDSO dalībvalstu aicinājumu liegt krievu parlamentāriešiem ierasties Vīnē.

Sanāksme paredzēta Vīnē 23. un 24. februārī, tieši gadu pēc Krievijas atkārtotā iebrukuma sākuma Ukrainā.

Visi Krievijas delegācijas locekļi, par kuriem līdz šim ir paziņots, ir iekļauti Eiropas Savienības (ES) sankcijām pakļauto personu sarakstā, vēsta laikraksts "Der Standard".

Kā EDSO galvenās mītnes uzturētājai Vīnei ir jāatļauj visu dalībvalstu delegātiem ieceļot Austrijā, norādījis Šallenbergs, atzīstot, ka sanāksmes norises datumi izraudzīti "ļoti neveiksmīgi".

"Taču tajā pašā laikā mēs nevaram nerēķināties ar faktu, ka mums nepieciešamas platformas [sarunām]. EDSO nekad nav bijusi līdzīgi domājošo cilvēku organizācija," intervijā Austrijas sabiedriskās televīzijas pirmā kanāla ziņu raidījumam "Zeit im Bild" svētdienas vakarā uzsvēris ministrs.

Viņš atzinis, ka jebkuras attiecības un sarunas ar Krieviju ir sarežģītas, taču esot jāuztur dialogs, "jo kādā brīdī, cerams, atkal tiks dota vieta diplomātijai".

Viena no valstīm, kas aicinājušas Austriju liegt krievu amatpersonām ieceļot valstī, - Lietuva - pat piedraudējusi boikotēt sanāksmi, ja Vīne atteiksies apsvērt tās izteikto prasību.

"Mūsu delegācija, iespējams, nevarēs doties uz turieni un sēdēt vienā telpā ar ļaudīm, kuriem jāstājas īpaša kara tribunāla priekšā, jo šie cilvēki ir tieši atbildīgi par kara uzsākšanu," žurnālistiem Viļņā piektdien norādīja Lietuvas delegācijas vadītāja Vilija Aleknaite-Abramiķiene.

Komentējot iespējamo lietuviešu boikotu, Šallenbergs paudis "nožēlu", ka EDSO parlamentārā asambleja ir tik "emocionāli pārslogota", lai gan EDSO dalībvalstu vēstnieki katru otrdienu tiekas Vīnes Hofburgas pilī.

Viņš piebildis, ka būtu vērtīgi demonstrēt, kādā izolācijā Krievija ir nonākusi un ka nav iespējama pirmskara "status quo" atjaunošana ar tādu cilvēku kā Krievijas diktators Vladimirs Putins.

Tomēr austriešu nācijai ir svarīgi nošķirt Putinu, viņa režīmu un viņa rokaspuišus no pārējās "Krievijas, tās vēstures, kultūras un arī tās tautas," norādījis Šallenbergs.

EDSO šobrīd radušās grūtības ar 2023.gada budžeta apstiprināšanu, jo Krievija atsakās sadarboties. Tas savukārt liedz organizācijai pieņemt, piemēram, tādus svarīgus lēmumus kā nākamās prezidējošās valsts apstiprināšanu.

Tajā pašā laikā nav mehānisma Krievijas izslēgšanai no EDSO vai tās dalības ierobežošanai.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu