Gadsimtus pēc Skotijas karalienes Marijas galvas nociršanas atrastas 57 slepenas vēstules

Foto: KimMacthomas/"Twitter"
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Trīs ekspertu komanda ir atradusi un atšifrējusi Skotijas karalienes Marijas sen zudušās slepenās vēstules. Eksperti projekta DECRYPT ietvaros, kas pēta dažādus arhīvus, lai atrastu kodētus vēsturiskus dokumentus, ko atšifrēt, pavēstījuši, ka atrastas 57 Skotijas karalienes rakstītās vēstules, vēsta medijs "Vice".

57 vēstules

Eksperti devās uz Francijas Nacionālo bibliotēkas arhīvu, kurā atrada šifrētos dokumentus. Datorzinātnieka Džordža Larsija vadītā komanda spēja atšifrēt senos burtus un identificēt tos kā Skotijas karalienes pazudušās vēstules pirms viņas galvas nociršanas 1587. gadā.

57 vēstulēs, kuras Lasrijs un kolēģi atšifrēja DECRYPT projekta ietvaros, tika identificēti 50 000 vārdu, kas atklāj jaunas detaļas par Skotijas karalienes dzīvi. 

"Vēsturiski šādi kodi tika atrisināti manuāli, ar daudziem mēģinājumiem un kļūdām, bet tas var ilgt no dienām, nedēļām līdz pat mēnešiem, vai pat vispār var neatrisināt," sacīja Lasrijs.

Lai gan Stjuartes vēstulēs izmantotais kods bija salīdzinoši sarežģīts, autori pētījumā rakstīja, ka tajā ievērots tipisks tā laika rakstīšanas modelis, kas ietvēra homofonu un nomenklatūras izmantošanu.

Autori vēsta, ka šie simboli varētu ietvert "ģeometriskas formas, latīņu vai grieķu burtus, alķīmijas un astronomijas simbolus, burtu kombinācijas un arābu burtus".

Izmantojot dažādas šifrēšanas metodes, komanda bija pārsteigta, atklājot rakstītājas identitāti.

"Šis atklājums ir literāra un vēsturiska sensācija," teikts vēsturnieka Džona Gaja paziņojumā. "Šis ir vissvarīgākais jaunais atradums par Skotijas karalieni Mariju 100 gadu laikā."

Tika atšifrētas Stjuartes vēstules, kurās minēta viņas māsīca Elizabete I, iespējamie slepkavības plāni, kas galu galā noveda pie Stjuartes galvas nociršanas 1587. gadā.

Noslēpumi kā uz paplātes

Marija Stjuarte piedzima 1542. gadā, tomēr lielu daļu savas dzīves viņa pavadīja ieslodzījumā. Pēc neveiksmīga mēģinājuma atgūt troni Marija devās trimdā pie savas otrās pakāpes māsīcas, Anglijas karalienes Elizabetes I.

Anglijas katoļi uzlūkoja Mariju kā leģitīmu Anglijas troņa pretendenti, tādēļ karaliene Elizabete vairākus gadus turēja Mariju ieslodzījumā dažādās pilīs.

Savas dzīves laikā Marija bija iesaistīta vairākos katoļu sacelšanās mēģinājumos, kurus viņa atbalstīja ar stipri kodētām vēstulēm.

Tika atklāts, ka šī konkrētā sarakste ir bijusi ar franču diplomātu un zināmu katoļu sabiedroto Mišelu de Kastelnau de Movisjē. Vēsturniekiem jau sen radās aizdomas, ka viņi abi sarakstījās, taču līdz šim viņu vēstules nekad netika atklātas.

Foto: Mary and Chateauneuf/"Twitter"

Marijas saziņa ar ārpasauli praktiski bija tā laika atklātais noslēpums. Pat Anglijas amatpersonas zināja, ko viņa dara, un vairākkārt viņas vēstules vienkārši pazuda.

Piemēram, 1583. gada 16. aprīlī Marija uzrakstīja šifrētu vēstuli, kurā pateicās diplomātam par viņas pastāvīgo atbalstu. Marija tika apsūdzēta "valsts nodevībā" un 1587. gada 8. februārī sodīta ar nāvi.

"Esam nodrošinājuši tikai provizoriskus vēstuļu kopsavilkumus, cerot nodrošināt pietiekamu stimulu vēsturniekiem ar atbilstošām zināšanām, lai iesaistītos satura padziļinātā analīzē," vēsta eksperti.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu