VIDEO "30 gadus jau esmu nodzīvojis, bet nezinu." Liepājā milzu interese par latviešu valodas kursiem (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Attēls ilustratīvs.
Attēls ilustratīvs. Foto: Ground Picture/Shutterstock

Kopš pagājušajā rudenī stājās spēkā prasība par latviešu valodas zināšanām Latvijā dzīvojošajiem Krievijas pilsoņiem, strauji pieaudzis pieprasījums pēc latviešu valodas kursiem, vēsta lsm.lv.

Video: "Dienas ziņu" sižets

Nesen pieņemtais likums paredz, ka Krievijas pilsoņiem līdz 1. septembrim būs jāiesniedz apliecinājums par atbilstošām latviešu valodas zināšanām, lai turpinātu uzturēties un strādāt Latvijā.  Valsts izglītības satura centrs prognozē, ka valodas pārbaudi šogad Latvijā kārtos ap 18 000 cilvēku.

Vladimirs Čirkins, Krievijas pilsonis, apmeklē latviešu valodas kursus: "Nu, es dzīvoju uz Latviju. Mana visa ģimene ir latvieši. Sieva latviete. Es krievu pilsonis. Vienvārdsakot, es vēlos dzīvot Latvijā un zināt valodu. 30 gadus jau esmu nodzīvojis, bet nezinu. Bišķiņ saprot. Es jau naktīs pat esmu pārstājis gulēt. Es naktīs sāku atcerēties vārdus. Ko jūs smejaties? Agrāk es labi gulēju. Tagad puspiecos mostos augšā un sāku atkārtot vārdus, un domāju, kā būs rīt. Man vienalga. Man tur ir kurss 4 mēneši. Man tā teica. Un pēc tam bez problēmām būs."

Vīrietis tā arī nevarēja atbildēt uz jautājumu, kāpēc valodu nav mācījies iepriekš.

"Lielākoties jau tie, kas šobrīd ir sākuši mācīties, ir cilvēki, kas Latvijā jau dzīvojuši diezgan ilgi. Un neesam viņiem likuši runāt. Līdz ar to viņi nemāk runāt," atzina SIA "Valodu vēstniecība" apmācību procesa koordinatore Daiga Bindere.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu