"Uzdodas par ukraiņu sievietēm." Iedzīvotāja detektīvstāsts, atmaskojot krāpnieku (2)

Foto: Vasin Lee/Shutterstock
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Ja cena šķiet pārāk vilinoša, lai piedāvājums būtu patiess, tad, visticamāk, tā tas arī ir. Šis ir stāsts par to, kā krāpnieks sociālajā tīklā "Facebook" uzdevās par ukraiņu sievieti, kas Latvijā cenšas pārdot viedtālruni par neticami izdevīgu cenu. Krāpnieks gan nenojauta, ka pats galu galā paliks muļķa lomā.

Esot jauna viedtālruņa meklējumos, Elviss izlēma apskatīt piedāvājumu sociālā tīkla "Facebook" tirdzniecības sadaļā, kur savu sludinājumu var ievietot jebkurš. Tostarp arī krāpnieki ar neģēlīgiem nolūkiem. 

Elvisa uzmanību piesaistīja vairāki līdzīgi piedāvājumi, proti, viens no jaunākajiem "Apple" viedtālruņiem "iPhone 13" par neticami zemu cenu – aptuveni 500 eiro.

Turklāt visiem profiliem bija kas kopīgs – tie uzdevās par ukraiņu sievietēm, šiem cilvēkiem profilā bija tikai viena fotogrāfija, bet draugu nebija vispār.

Aizdomas par negodprātīgu sludinājumu ātri vien pastiprinājās. Elviss sāka komunikāciju ar vienu no telefona tirgotājiem - ukrainieti Zlatu Sagalovu. Ļaundaris, kas slēpās aiz sievietes profila, tajā brīdī vēl nenojauta, ka ne vien viņa shēma neizdosies, bet viņš pats tiks apmānīts.  

Uzsākot sarunu, tirgotājs atbildēja zibenīgi, izmantoja angļu valodu un pieprasīja priekšapmaksu.

Elviss norāda, ka sazinājies ar vēl citiem aizdomīgiem tirgotājiem, kam bijusi slikta latviešu valoda.

Aiz intereses par to, kā ļaundaris uzvedīsies tālāk, vīrietis komunikāciju turpināja un pārliecināja krāpnieku, ka ir pārskaitījis pieprasīto priekšapmaksas naudu. 

Krāpnieks kļuvis aizvien izvairīgāks un izdomājis jaunus attaisnojumus, tomēr nosūtījis Elvisam adresi Rīgā, uz kuru doties saņemt telefonu. Tiesa, ierodoties norādītajā vietā, atkal uzradušies jauni attaisnojumi un telefona tirgotājs tā arī neparādījās. 

Attaisnojoties, ka telefons tomēr aizmirsts darbā, tāpēc to nevarot konkrētajā brīdī pārdot, krāpnieks solīja iedot atlaidi. 

Pēcāk gan ļaundaris pamanījis, ka patiesībā priekšapmaksu nemaz nav saņēmis, un, visticamāk, tajā brīdī arī nopratis, ka šo vīrieti apkrāpt neizdosies. Krāpnieks kļuva izvairīgs un pēkšņi nomainīja sarunas valodu no angļu uz latviešu. 

Elviss turpināja komunikāciju ar telefona tirgotāju, kurš izmisīgi centās iegūt no vīrieša naudu. Galu galā tika piedāvāts naudu pārskaitīt uz tirgotāja "drauga" kontu, kura vārds izrādās Dmitro Novakovskis.

Galu galā Elvisam izdodas noskaidrot, ka tirgotāja adrese ir Ukrainas pilsētā Dnipro.

Galu galā saruna apsīkst. Visticamāk, krāpnieks pats saprata, ka ir apmānīts un pie cerētā guvuma netiks.  

 Kā rīkoties šādās situācijās? 

"Apollo.lv" sazinājās ar Valsts policiju, kura norādīja, ka regulāri saņem iedzīvotāju iesniegumus, kuri ir apkrāpti, iepērkoties vai pārdodot preces interneta vidē, un tas ir viens no izplatītākajiem krāpšanu veidiem.

Pērn reģistrēts vairāk nekā 1000 krāpšanu un to mēģinājumu, kas saistīti ar pirkšanu un pārdošanu.

Parasti cietušie ziņo, ka ir pārskaitījuši priekšapmaksu par preci, bet preci tā arī nav saņēmuši un arī nauda netiek atdota. Tamlīdzīgas krāpšanas tiek izdarītas, izmantojot gan sludinājumu portālus, gan sociālos tīklus.

"Iedzīvotājiem ir jāņem vērā, ka neparasti zema preces cena ir signāls, kas liecina par iespējamu krāpšanu.

Noteikti vajadzētu izpētīt arī atsauksmes par konkrēto pārdevēju interneta vidē. Un, pērkot no privātpersonas, ieteicams neveikt priekšapmaksu. Vēlams vienoties par tikšanos klātienē, kur preci var apskatīt un uzreiz pārbaudīt arī tās kvalitāti.

Par krāpšanu gadījumiem vai mēģinājumiem iedzīvotājiem ir jāziņo, vēršoties tuvākajā Valsts policijas iecirknī ar iesniegumu vai nosūtot iesniegumu Valsts policijai elektroniski," norāda Valsts policija pārstāvji. 

Tamlīdzīgus krāpšanu gadījumus interneta vidē parasti personas veic no izveidotiem viltus profiliem, un, izmeklējot šādus gadījumus, policija arī regulāri šīs personas identificē un aiztur. Nereti par šādām darbībām tiek aizturēti vietējie iedzīvotāji, un šobrīd nav novērota tendence, ka tieši Ukrainas valstspiederīgie, kuri uzturas Latvijā, izdarītu krāpšanas interneta vidē.

Valsts policija gan neprecizē, vai krāpnieks bijis no Ukrainas. 

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu