ANO eksperti kritizē Latviju par krievvalodīgo minoritāšu ierobežošanu. Rinkēvičs iebilst (11)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Latvijas karogs pie Brīvības pieminekļa.
Latvijas karogs pie Brīvības pieminekļa. Foto: Zane Bitere/LETA

Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) eksperti ziņojumā vēsta, ka Latvijas varas iestāžu centieni padarīt latviešu valodu par vienīgo izglītības valodu diskriminē citas etniskās grupas valstī, kas ir arī mājvieta lielam skaitam krievvalodīgo. Tomēr Latvija ziņojumā norāda, ka izglītības reforma nav diskriminējoša, bet gan pakāpeniska un proporcionāla, vēsta ārvalstu mediji.

Ekspertu uzmanību izpelnījušies pērn apstiprinātie grozījumi Izglītības likumā, kas paredz pakāpenisku pāreju uz izglītību tikai valsts valodā un attiecīgi izglītības pārtraukšanu mazākumtautību valodās. Pārejas laiks noteikts līdz 2025. gada septembrim.

ANO paziņojumā vēstīts: "Šie grozījumi, kas krasi ierobežo izglītību mazākumtautību valodās, ir pretrunā starptautiskajiem cilvēktiesību standartiem, tostarp diskriminācijas aizliegumam valodas dēļ un ANO Bērnu tiesību konvencijai."

Tāpat eksperti pauž, ka saskaņā ar starptautiskajām tiesībām Latvijai ir pienākums aizsargāt un aizstāvēt valsts minoritāšu valodas tiesības, nediskriminējot tās.

"Likumprojekta izstrāde un izskatīšana notikusi bez tiešā veidā skarto minoritāšu aktīvas un pilnvērtīgas līdzdalības," norādījuši eksperti.

Neskatoties uz to, ka Latvijā esot izskanējuši aicinājumi atlikt likumprojekta pieņemšanu, kamēr nav izskatītas Eiropas Cilvēktiesību tiesā un ANO Cilvēktiesību komitejā iesniegtās sūdzības, 2022. gada septembrī Saeima to pieņēmusi bez būtiskām izmaiņām.

Eksperti ir pieprasījuši paskaidrojumus no Latvijas iestādēm par to, kā notikušas konsultācijas ar mazākumtautību kopienām.

Savukārt ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) savā atbildē ANO norādījis, ka jaunais likumprojekts nepārkāpj starptautiskos tiesību aktus. Izglītības reformas mērķis ir valsts valodas prasmes veicināšana un tas, kā 2020. gadā atzinusi Eiropas Padomes Venēcijas komisija, ir leģitīms un samērīgs.

Rinkēvičs argumentējis, ka ANO dalībvalstīm ir brīva izvēle par "vispiemērotākajiem pasākumiem, lai nodrošinātu atbilstošu un efektīvu tiesību aizsardzību minoritātēm".

Tāpat ārlietu ministrs uzsvēris, ka Latvija pakāpeniski palielinājusi latviešu valodas kā mācību valodas proporciju izglītībā, kā arī noteikusi pietiekamu pārejas periodu, lai grozījumi stātos spēkā.

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu