Laimes stariņš traģēdijas ēnā. Sīriešu meitenīti, kas piedzima zem gruvešiem, aprūpē uzņems viņas attāls tēvocis

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Meitenīte Aija, kas piedzima zem gruvešiem pēc zemestrīces Sīrijā.
Meitenīte Aija, kas piedzima zem gruvešiem pēc zemestrīces Sīrijā. Foto: AP/Scanpix

Meitenītei, kas pēc traģiskās pirmdienas zemestrīces piedzima zem sabrukušas mājas gruvešiem Sīrijā, dots vārds Aija, kas arābu valodā nozīmē "Dieva zīme". Viņas ģimene traģēdijā gāja bojā, un par jaundzimušo parūpēsies viņas attāls tēvocis, tiklīdz viņa tiks izrakstīta no slimnīcas, vēsta "The Guardian". 

Tomēr arī vīrieša paša māja Sīrijas ziemeļrietumu pilsētā Dženderisā tika izpostīta zemestrīcē. Viņam un viņa 11 cilvēku plašajai ģimenei izdevās izglābties no vienstāva ēkas, taču tagad viņi visi dzīvo teltī, viņš pastāstīja ziņu aģentūrai "Associated Press".

Jau vēstījām, ka pēc postošās zemestrīces Sīrijā no gruvešiem tika izglābts jaundzimušais, kurš ar nabassaiti vēl bija piesaistīts mātei. Visa ģimene - meitenītes māte, tēvs un četri brāļi un māsas - gāja bojā nemiernieku kontrolētajā Džindairisas pilsētā. 

Mātei dzemdības sākās zemestrīces laikā. Sieviete mira, pirms glābēji pie viņas atsteidzās.

Bērniņš brīnumainā kārtā izdzīvoja. Šobrīd meitenīte ir mediķu aprūpē. Sociālajos tīklos izplatījās video, kurā glābējs izvelk jaundzimušo no gruvešiem.

Aija tagad atrodas slimnīcā, viņas veselības stāvoklis ir stabils.

"Viņa pirmdien tika atvesta ļoti sliktā stāvoklī, viņai bija puni, zilumi, viņa bija auksta un knapi elpoja," sacīja pediatre Hani Marufa.

Stāsts aizkustināja tik daudzus, ka tūkstošiem cilvēku izteica vēlmi adoptēt meitenīti, rakstīja britu raidorganizācija BBC.

Arī slimnīcas vadītājs Halids Atiahs atklājis, ka ir saņēmis desmitiem zvanu no cilvēkiem visā pasaulē, kuri vēlas adoptēt meitenīti.

Atiahs, kura meita ir tikai četrus mēnešus vecāka par Aiju, sacīja: "Es neļaušu tagad nevienam viņu adoptēt. Kamēr viņas radi nav ieradušies bērnam pakaļ, es izturos pret viņu kā pret savu."

Pagaidām ārsta sieva baro Aiju ar krūti, kopā ar viņu pašu meitu.

Kā ziņojām, zemestrīces upuru skaits Turcijā un Sīrijā ceturtdien turpināja pieaugt, pārsniedzot 21 000, kamēr cerības zem ēku gruvešiem atrast kādu izdzīvojušo strauji mazinās.

Līdz šim Turcijā pēc pirmdienas zemestrīcēm apstiprināta vismaz 17 674 cilvēku bojāeja, kamēr kaimiņos esošajā Sīrijā bojāgājušo skaits pieaudzis līdz 3377.

Tādējādi apstiprinātais upuru skaits abās valstīs kopā sasniedzis 21 051.

Varasiestādes arī ziņoja, ka ievainoto skaits pārsniedzis 77 000.

Sīrijā ar postījumiem cīnīties ir īpaši grūti, jo pat pirms zemestrīces situācija lielākajā daļā reģiona, ko skāra zemestrīce, bija kritiska.

Sīrija cīnās ar lielāko holeras uzliesmojumu pēdējo desmit gadu laikā.

Bet gadiem ilgušo uzlidojumu un bombardēšanas rezultātā Sīrijas infrastruktūra bija kļuvusi īpaši trausla, un zemestrīcē ēkas bruka kā kāršu namiņi. Pilsoņu kara izpostītajai valstij ir īpaši grūti piegādāt palīdzību, jo tās robežas tiek ļoti stingri kontrolētas. Turklāt zemestrīces skartajā teritorijā par kontroli vienlaikus sacenšas vairāki spēki.

Zemestrīce, kuras stiprums bija 7,8 magnitūdas pēc Rihtera skalas, notika pirmdien plkst. 4.17 pēc vietējā laika (3.17 pēc Latvijas laika), tās hipocentrs atradies 17,9 kilometru dziļumā, bet epicentrs bijis 33 kilometrus uz ziemeļiem no Turcijas pilsētas Gaziantepas. 15 minūtes vēlāk sekojis 6,7 magnitūdas stiprs pēcgrūdiens, bet pēc tam bijuši vairāk nekā 200 pēcgrūdieni. Pēc Turcijas seismologu datiem, pirmā grūdiena stiprums bijis 7,4 magnitūdas.

Pirmdien Turcijas Kahramanmarašas provinci satricināja vēl viena zemestrīce, kuras stiprums bija 7,5 magnitūdas pēc Rihtera skalas. Kāda Turcijas amatpersona norādīja, ka tas nav bijis pēcgrūdiens, bet atsevišķa zemestrīce. Tā notika plkst. 13.24 pēc vietējā laika (12.24 pēc Latvijas laika) aptuveni 130 kilometrus uz ziemeļiem no Gaziantepas.

Zemestrīces upuru skaits Turcijā un Sīrijā ceturtdien turpināja pieaugt, pārsniedzot 21 000, kamēr cerības zem ēku gruvešiem atrast kādu izdzīvojušo strauji mazinās.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu