Kriminālvajāšanai nodota lieta par mēģinājumu izkrāpt nekustamo īpašumu ar zvērināta notāra palīdzību

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Bacho/Shutterstock

Veicot izmeklēšanu 2021. gada uzsāktajā kriminālprocesā, Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes amatpersonas ir noskaidrojušas un guvušas pierādījumus par vēl viena nozieguma izdarīšanu - krāpšanas mēģinājumu personu grupā. Lai veiktu šo noziegumu, personas izmantoja viltotu vekseli un nozieguma realizācijā iesaistīja arī valsts amatpersonu - zvērinātu notāru. Izmeklēšana kriminālprocesā ir pabeigta un lieta nosūtīta prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai.

2021. gada 30. septembrī Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes 3. biroja 2. nodaļas amatpersonas izdalīja kriminālprocesu par personu grupas noziedzīgām darbībām, tas ir, par to, ka 1988. gadā dzimis vīrietis, kurš iepriekš ir nonācis policijas redzeslokā par analoģiska nozieguma izdarīšanu, mantkārīgā nolūkā izgatavoja viltotu dokumentu - vienkāršo vekseli - ar mērķi iegūt naudas līdzekļus un piedzīt no personas it kā pastāvošu parādu 39 000 eiro apmērā.

Nozieguma realizācijā tika iesaistīts arī 1959. gadā dzimis vīrietis, kurš, uzdodoties par vekseļa ņēmēju, protesta akta izdarīšanai iesniedza valsts amatpersonai - zvērinātai notārei - viltotu vienkāršo vekseli, kas it kā ir noslēgts ar vekseļa devēju, kādu 1947. gadā dzimušu sievieti.

Valsts amatpersona, tīši neievērojot normatīvo aktu tiesību normu prasības, kas jāievēro pildot zvērinātā notāra amata pienākumus, neizdarīja visus likumā noteiktos pasākumus un veica vekseļa protesta aktu viltošanu, tādējādi izdarot dienesta viltojumu. Minētā persona, apzinoties, ka vekseļa protesta akts ir viltots, iesniedza to 1988. gadā dzimušajam vīrietim, kurš noziedzīgā nodoma realizēšanai, pamatojoties uz viltoto dokumentu, iesniedza tiesā pieteikumu par saistību bezstrīdus piespiedu izpildi, lai pēc tam, atbilstoši noziedzīgajam nodomam, vērstu piedziņu uz personai piederošo nekustamo īpašumu.

Tiesa atteica pieņemt pieteikumu par saistību bezstrīdus piespiedu izpildi, tādējādi krāpšana lielos apmēros personu grupā pēc iepriekšējās vienošanās netika izdarīta līdz galam no grupas dalībnieku neatkarīgu iemeslu dēļ.

Kriminālprocesā uz aizdomu pamata par nozieguma izdarīšanu par aizdomās turētām tika atzītas trīs personas - viena persona par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu, par ko kriminālatbildība paredzēta Krimināllikuma 177. panta trešajā daļā, 15. panta ceturtajā daļā un 20. panta otrajā daļā, viena persona par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu, par ko kriminālatbildība paredzēta Krimināllikuma 177. panta trešajā daļā un 15. panta ceturtajā daļā un vēl viena persona par dienesta viltojumu, ko izdarījusi valsts amatpersona, par ko kriminālatbildība paredzēta Krimināllikuma 327. panta pirmajā daļā.

2023. gada 20. janvārī Valsts policija pabeidza pirmstiesas izmeklēšanu kriminālprocesā un kriminālprocesu kriminālvajāšanas uzsākšanai pret trīs personām nosūtīja Rīgas tiesas apgabala prokuratūrai.

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes 3. biroja 2. nodaļas amatpersonas laika posmā no 2021. gada līdz šim brīdim kopumā kriminālvajāšanas uzsākšanai nosūtījušas sešus kriminālprocesus, kuros tika viltoti vekseļi un nozieguma izdarīšanā iesaistīti zvērināti notāri, tādējādi izkrāpjot nekustamos īpašumus vai mēģinot to izdarīt.

Valsts policija atgādina, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek pierādīta likumā noteiktajā kārtībā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu