Pirmo reizi 35 gadu laikā atver Armēnijas un Turcijas robežu humānās palīdzības piegādēm

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Postošā zemestrīce Turcijā un Sīrijā.
Postošā zemestrīce Turcijā un Sīrijā. Foto: AFP/SCANPIX

Pirmo reizi 35 gadu laikā tiks atvērts robežšķērsošanas punkts starp Armēniju un Turciju, lai humānā palīdzība varētu nokļūt reģionā, kuru skārušas zemestrīces, informē Turcijas īpašais sūtnis dialogam ar Armēniju Serdars Kiličs.

Turcijā pār Alikanas robežšķērsošanas punktu Īgdiras ilā ieradušās piecas kravas automašīnas, kurās cita starpā ir pārtika, ūdens un medikamenti, mikroblogošanas vietnē "Twitter" paziņoja Turcijas amatpersona.

Turcijas valsts ziņu aģentūra "Anadolu" vēstīja, ka tā ir pirmā reize kopš 1988. gada, kad tiek atvērts šis robežšķērsošanas punkts. 1988. gadā Turcija sūtīja palīdzību Armēnijai, kad zemestrīcē gāja bojā 25 000 - 30 000 cilvēku.

Abas valstis nekad nav izveidojušas formālas diplomātiskās attiecības, un kopš 1993. gada to kopējā robeža ir slēgta, tādēļ kravu pārvadājumiem tiek izmantoti tranzīta ceļi caur Gruziju un Irānu.

Turcijas un Armēnijas attiecības saasināja armēņu masu slepkavības Osmaņu impērijā, ko Erevāna uzskata par genocīdu. Turcija noraida apsūdzības genocīdā, uzsverot, ka 300 000 - 500 000 armēņu un vismaz tikpat daudz turku gāja bojā pilsoņu nemieros, kad armēņi sacēlās pret Osmaņu valdniekiem un nostājās iebrūkošā krievu karaspēka pusē.

2021. gada decembrī abas valstis iecēla īpašos sūtņus attiecību normalizēšanai.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu