"Tic, ka tamponi var ieaugt zarnās." Veselības mācības vietā skolēni informāciju atrod "TikTok"

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: CGN089/Shutterstock

Nav apkopots, kā un kurš Latvijas skolās jauniešus izglīto par seksualitāti. Tikmēr paši jaunieši atbildes bieži meklē internetā. Tomēr ne vienmēr atrastā informācija ir patiesa un noderīga, informē Latvijas Televīzijas raidījums "Aizliegtais paņēmiens".

Savulaik bija priekšmets "Veselības mācība", tomēr tagad tāda nav un šie jautājumi ir izkliedēti pa vairākiem priekšmetiem. Valsts izglītības standarts paredz, kas kurā vecuma posmā būtu jāapgūst un kādos mācību priekšmetos, bet tas, ko skola un skolotājs māca, tas ir pašu ziņā un kopainu grūti saprast.

"Papardes zieds" šobrīd ir viena no nedaudzajām organizācijām, kas ar jauniešu seksuālo izglītošanu skolās nodarbojas konsekventi, dodas uz skolām, stāsta, diskutē. Bet "Papardes zieda" aicināšana ir skolu brīva griba.

"Joprojām ir vecāki, kuri neļauj piedalīties šādās nodarbībās, acīmredzot domā, ka savus bērnus no kaut kā pasargā.

Patiesībā ir otrādi - viņi savus bērnus iesviež potenciāli nedrošās attiecībās," norādīja organizācijas vadītāja Iveta Ķelle. Bērni informāciju smeļas internetā, un rezultātā daļa meiteņu

tic, ka tamponus nedrīkst lietot, jo tie varot ieaugt zarnās.

Lai kaut ko mainītu, šobrīd, iesaistoties gan vairāku ministriju pārstāvjiem, gan nevalstiskajām organizācijām, programmas "Skola 2030" ietvaros top jauninājumi. Plānoti gan jauni informatīvi materiāli un filmiņas, gan arī modernāka programma, tiesa, pamatprincips, ka dot zināšanas šajā jomā nav tikai viena mācību priekšmeta atbildība, paliks līdzšinējais.

Vairāk lasi un skaties sižetā!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu