ASV kara flote izceļ notriektā Ķīnas balona sensorus no Atlantijas okeāna (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
ASV karaflote izceļ notriektā Ķīnas balona atlūzas no Atlantijas okeāna.
ASV karaflote izceļ notriektā Ķīnas balona atlūzas no Atlantijas okeāna. Foto: AP/Scanpix

ASV kara flote Dienvidkarolīnas piekrastē no Atlantijas okeāna dzelmes ir izcēlusi atlūzas no 4. februārī notriektā Ķīnas balona, pirmdien, 13. februārī, atklāja ASV Ziemeļu pavēlniecība.

No okeāna izcelti svarīgi sensori un elektronikas daļas, teikts paziņojumā.

"Komandas šajā vietā spēja izcelt svarīgas atlūzas, arī visas identificētās prioritārā sensora un elektronikas daļas, kā arī lielas struktūras daļas," norādīja Ziemeļu pavēlniecība.

Liels, balts Ķīnas balons ar modernām tehnoloģijām janvāra pēdējās dienās un februāra sākumā pārlidoja ASV kontinentālo daļu. Pēc ASV prezidenta Džo Baidena pavēles kara aviācija 4. februārī to notrieca Dienvidkarolīnas piekrastē virs Atlantijas okeāna.

Ķīna taisnojās, ka ar balonu veikta izpēte par laikapstākļiem, tomēr Pentagons balona lidojumu raksturojis kā spiegošanas operāciju ar augstajām tehnoloģijām.

Balons lidojis krietni augstāk nekā vairums lidmašīnu un pārlidojis vismaz vienu sensitīvu ASV militāro objektu.

Kā norādīja ASV amatpersonas, veikti pretpasākumi, lai nepieļautu, ka lidojuma gaitā ar balona instrumentiem tiek iegūta konfidenciāla informācija.

Balons notriekts tikai tad, kad tas jau atradies virs okeāna, jo tas bijis vienīgais veids, kā garantēt, lai netiktu savainoti cilvēki uz zemes, skaidroja amatpersonas.

Kopš Ķīnas balona notriekšanas 4. februārī ASV kara lidmašīnas notriekušas vēl trīs objektus - vienu netālu no Aļaskas, otru virs Kanādas un trešo virs Hūrona ezera. Amatpersonas neko nav skaidrojušas par to izcelsmi vai mērķiem.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu