Pārskats: Gada laikā jaunu dzīvokļu iepriekšpārdošanas cena pieaugusi par 30%

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Inna Dodor/Shutterstock

Salīdzino ar 2021. gada beigām, jaunu dzīvokļu iepriekšpārdošanas cena aizvadītajā gadā pieauga par 30%, norādīts nekustamo īpašumu konsultāciju uzņēmuma "Colliers" jaunākajā dzīvojamo platību tirgus pārskatā.

Pēc kara sākuma Ukrainā 2022. gadā tirgū piedāvāto un būvniecības stadijā esošo jauno projektu skaits ir samazinājies, kas liecina, ka

2023. gadā tirgū varētu nonākt mazāk dzīvokļu, teikts "Colliers" pārskatā.

Reģistrētie pārdošanas apjomi 2022. gadā samazinājās par 10% salīdzinājumā ar 2021. gadu, tomēr samazinājumu veidoja tikai renovēto projektu pārdošanas apjomi.

Jaunu dzīvokļu pārdošanas apjomi Rīgā saglabājās nemainīgi - aptuveni 1400 dzīvokļu gadā, savukārt jaunu dzīvokļu pārdošana Pierīgā turpināja pieaugt, 2022. gadā sasniedzot 384 darījumus.

Pašlaik būvniecības stadijā ir aptuveni 3000 dzīvokļu, tomēr 38% no tiem jau ir iepriekš pārdoti.

Vienlaikus "Colliers" norāda, ka 2023. gada sākumā iepriekšpārdošanas rādītāji ir sākuši samazināties.

Attīstītāji, kas turpina būvniecību, saskaras ar ievērojamu būvmateriālu sadārdzinājumu, kā rezultātā 2022. gada ceturtajā ceturksnī vidējā iepriekšpārdošanas cena bija par 30% augstāka nekā pirms gada.

Saskaņā ar "Colliers" datiem vidējās klases dzīvokļu pieprasītā cena šobrīd ir 2630 eiro par kvadrātmetru, bet biznesa klases dzīvokļu cena - 3100 eiro par kvadrātmetru.

Kā skaidro "Colliers" dzīvojamo platību vērtēšanas eksperti, tā kā vairāk nekā 60% no visiem reģistrētajiem 2022. gada darījumiem bija iepriekšējo periodu reģistrētie iepriekšpārdošanas darījumi, reģistrētais pārdošanas cenu pieaugums 2022. gada ceturtajā ceturksnī, salīdzinot ar 2021. gada ceturto ceturksni, ir tikai 7%.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu