Lēmums ļaut izcirst jaunākus mežus var ietekmēt šķeldas cenu, norāda kokrūpnieki (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Mežs ziemā.
Mežs ziemā. Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijas Kokrūpnieku federācija norāda, ka iepriekšējās valdības lēmums ļaut izcirst jaunākus mežus varētu ietekmēt šķeldas cenu vien nākamajā apkures sezonā, vēsta Latvijas Radio. 

Latvijas Dabas fonda pārstāve Liene Brizga-Kalniņa norāda: "Būs iespējams mežus nocirst par vairākām desmitgadēm ātrāk jeb krietni jaunākus kokus, kas var radīt neprognozējamas sekas ekosistēmā un arī ir krietni pretrunā ar mūsu pašreizējo vajadzību piesaistīt oglekli, lai mīkstinātu un līdzsvarotu klimata pārmaiņas.

Pie kopīgas valodas ar meža nozari un Zemkopības ministriju nenonācām, līdz ar to esam gandarīti, ka Satversmes tiesa varēs izspriest šo lietu kā neitrāls vidutājs, vai šie grozījumi ir vai nav bijuši pamatoti."

Latvijas Kokrūpniecības federācijas izpilddirektors Kristaps Klauss atklāja, ka meža ciršanas apliecinājumu skaits pērn ir pieaudzis par 700 tūkstošiem kubikmetru jeb aptuveni 7%.

"No nozares skatu punkta, protams, šī ir lielākas brīvības došana mežu īpašniekiem rīkoties ar savu mežu, kā rezultātā pieaug meža zemju vērtība, un to jau mēs šodien redzam – ja pirms pāris gadiem tā bija 800 līdz 1000 eiro par hektāru, tad tagad jau tie ir 3000 līdz 4000 eiro par hektāru.

Tas ir sasniegtais mērķis. Savukārt no enerģētikas viedokļa šis lēmums nebija stāsts par šo apkures sezonu, kurā mēs esam šobrīd, un šajā sezonā mums vajadzēja pat mazāk šķeldas siltās ziemas dēļ. Savukārt nākamajos gados, kad beigsies siltuma uzņēmumiem arī projekti un vajadzēs papildu jaudas, tad arī nāks palīgā šo noteikumu devums," viņš norāda.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu