Krievi atraduši veidu, kā neierobežoti ieceļot Somijā (8)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: spaghettikk/Shutterstock

2022. gadā Somija slēdza savu austrumu robežu Krievijas kara Ukrainā dēļ, taču Krievijas iedzīvotāji joprojām var brīvi iebraukt Somijā caur Norvēģiju, lai iepirktos. Somijas muita to nevar ietekmēt Šengenas zonas noteikumu dēļ, vēsta medijs "Postimees".

Neidenes pilsētā uz Somijas-Norvēģijas robežas automašīnas ar Krievijas numurzīmēm un Krievijas pilsoņiem tajās šķērso robežu gandrīz katru dienu, lai dotos iepirkties.

Pircēji brauc no Krievijas caur Norvēģiju uz Somiju. Šāds ceļojums ir pilnīgi likumīgs, jo, pabraucot garām Norvēģijas robežpārejai Storskogā un sasniedzot Somiju, šiem ceļotājiem ir tiesības pārvietoties pa visu Šengenas zonu.

Somija tūristiem no Krievijas ir slēgusi savu robežu, atcēlusi vīzas, kā arī neizsniedz jaunas. Somija ir noteikusi arī sankcijas dažādām precēm, kuras nevar eksportēt uz Krieviju.

Eiropas Savienības (ES) sankcijas pret Krieviju ietver luksusa preču, kuru vērtība pārsniedz 300 eiro, eksporta aizliegumu uz Krieviju.

Jari Kekale, Neidenas "Nord1 Market" vadītājs, stāsta ka vairs nepārdod beznodokļu pakalpojumus krieviem.

"Pagājušajā pavasarī mēs pieņēmām šo lēmumu. Ar šo soli mēs parādām, ka nevēlamies atbalstīt Krievijas karu Ukrainā," skaidroja veikala īpašnieks.

Kā norāda "K-Market" veikala īpašnieks Juha Mati Liass, Krievijas pircēji ierodas veikalā jau ar gatavu produktu sarakstu.

Viņi pērk lielu daudzumu šokolādes, sieru un kafiju. Ļoti populāri ir arī āra apavi. Tomēr kopējā pirkumu vērtība nedrīkst pārsniegt 300 eiro, lai nepārsniegtu muitas ierobežojumus.

Juha Mati Liass norāda, ka beznodokļu tirdzniecība viņu veikalā attiecas tikai uz produktiem, kas nav aizliegto preču sarakstā: "Mēs esam pārtikas veikals, tāpēc principā nepiedāvājam aizliegtus produktus.

Mēs strādājam saskaņā ar noteikumiem. Kāds cits nosaka noteikumus. Mums šajā ziņā nav rīcības brīvības. Mēs uz etiķetes varam rakstīt nodokli bez maksas, bet muita pārbauda, vai prece nonāk pie pareizā cilvēka."

Tūristi varēs iegādāties vēlamo produktu, ja neprasīs par to nodokļu atbrīvojumu. Šādās situācijās veikals neprasīs uzrādīt pasi.

Tomēr Somijas muita neļaus eksportēt šo produktu uz Krieviju, ja uz to attieksies sankcijas.

"Mūsu uzdevums ir uzraudzīt preču eksportu no Somijas. Kad preces dodas caur Norvēģiju uz Krieviju, Norvēģijas muitas uzdevums ir to kontrolēt," saka Somijas Tornio muitas vadītājs Kari Hannu.

Somu asociētais Krimināltiesību profesors Tatu Hutinens no Turku Universitātes skaidroja, ka Ārlietu ministrijas un varas iestāžu norādījumi ir jāievēro un, ka sankciju ietekmes pārbaude parasti ir iestāžu, nevis privātu organizāciju uzdevums.

Viņš uzskata, ka atteikšanās no beznodokļu pārdošanas ir saprotamāka nekā atteikums pārdot citās situācijās, kad Somijā nav pieļaujama beznodokļu pirkšana.

Pēc Somijas Ārlietu ministrijas domām, par sankcionēto produktu pārdošanu jālemj katrā gadījumā atsevišķi, jo praksē var būt grūti noteikt, kur preces dodas.

Liass piebilda, ka krieviem jau ir izstrādāta sava iepirkšanās sistēma. Cilvēki ierodas mikroautobusos, un pensionētās sievietes pērk tik, cik likums atļauj, un ved uz Krieviju, pamatojoties uz iepriekš izdarītiem pasūtījumiem.

Saskaņā ar Krievijas likumiem viens cilvēks drīkst pārvest pāri robežai aptuveni 50 kilogramu lielu kravu, par to nemaksājot nodokļus.

Šoferi par ceļu prasa 20 eiro. Iegūto naudu arī viņi izmanto preču iegādei, turklāt brauciens uz Somiju viņiem sanāk bezmaksas.

Somijā kvalitatīvas preces var nopirkt par zemāku vai tādu pašu cenu kā Krievijā. Tagad, kad Krievijas sāktais karš Ukrainā turpinās gandrīz gadu, daudzas Rietumu kompānijas ir pametušas Krieviju un Rietumu preču pieejamība Krievijā ir samazinājusies.

Somijā un Norvēģijā pirktos produktus krievi mēdz pārdot tālāk tiešsaistē. No Somijas un Norvēģijas ievestās preces tiek reklamētas arī parastos veikalos, tostarp Murmanskā un Kolas pussalā. Tagad Krievijā ir daudz mazu veikaliņu, stendu un kiosku, kuros pārdod tikai somu ražotās preces un somu pārtiku.

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu