Katram sava pils nekurienes vidū. Miljonus vērta spoku pilsēta Turcijā (4)

"Burj Al Babas" ciemats Turcijā. Foto: AFP / Scanpix
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

No tālienes Burj Al Babas ciemats Turcijā izskatās pēc teiksmainas mirāžas - te vairākās rindās stāv vairāk nekā pustūkstotis greznu savrupmāju, kas, pateicoties saviem spicajiem tornīšiem, atgādina pilis no Disneja animācijas filmām. Vienīgā atšķirība ir tā, ka šajos greznajos nekustamajos īpašumos nav sastopama neviena dzīva dvēsele, vēsta portāls "Business Insider".

Piļu ciems atrodas samērā dziļā Ziemeļturcijas provinces reģionā, Mundurnu pilsētā - no attāluma pilis izskatās gluži kā vīzija.

Simtiem identisku piļu izkārtotas pedantiskās rindās un pēc skata atgādina klasiskās franču renesanses laika piļu un Disneja Pelnrušķītes pils sajaukumu.

Visas ir trīsstāvu ēkas ar ieapaļu torni un mazāku tornīti virs ieejas. Katras trīsstāvu pils vērtība ir 370 000 līdz 530 000 ASV dolāru.

Foto: AFP / Scanpix

Šo savdabīgo ciematiņu jeb tā dēvēto "Burj Al Babas" uzcēluši vietējie Turcijas nekustamo īpašumu attīstītāji "Sarot Group", kas tā būvniecībā ir ieguldījuši 205 miljonus ASV dolāru.

Pēdējos gados Turcijā ir ievērojami pieaugusi inflācija un vietējās valūtas, turku liras, kurss, kas tiešā veidā ir ietekmējis arī nekustamā īpašuma tirgu - gan vietējie iedzīvotāji, gan ārvalstu investori un pircēji šobrīd izvairoties no pārsteidzīgiem lēmumiem un nekustamā īpašuma iegādes.

Foto: AFP/SCANPIX

Kopumā "Sarot Group" vēlējās uzcelt 732 ēkas, taču bankrotā nonāca, esot jau pie 587. mājiņas un centrālās celtnes, kur būtu atradušies veikali, kinoteātri, restorāni, konferenču zāles, tikšanās telpas un arī bērnu rotaļu laukums.

Šī mazā pilsētiņa top jau kopš 2014. gada, tomēr, sākoties Turcijas ekonomiskajai krīzei, "Sarot Group" jau 2018. gada novembrī pieteica bankrotu - pašlaik nekustamo īpašumu attīstītājam ir parādi 27 miljonu vērtībā.

Foto: AFP / Scanpix

Līdz bankrota pieteikšanai bija plānots, ka katrā mājā būs iebūvēta sauna, turku vannas un arī tvaika telpas. Savukārt dzīvojamo māju tuvumā bija plānots uzbūvēt basketbola un futbola laukumus, tenisa kortus un arī akvaparku.

Video: Pastaiga "spoku karaļvalstī"

Lai gan ciemata būvniecība ir apstājusies un šobrīd tas izskatās vairāk kā spoku pilsēta, "Sarot Group" pārstāvji raugās nākotnē ar optimismu. Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Mezērs Jerdelens apgalvo, ka jau drīzumā ciemata būvniecība atsāksies.

Foto: "Pamestā karaļvalsts" - Burj Al Babas ciemats Turcijā

"Šī projekta vērtība ir virs 200 miljoniem ASV dolāru. Mums vajadzētu pārdot tikai 100 savrupnamus, lai nokārtotu savas parādsaistības," žurnālam "Dezeen" atklājis uzņēmuma valdes priekšsēdētājs.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu