Spānijā paplašinātas iespējas veikt abortu un vieglāku dzimtes maiņu (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Aziz Karimov/Shutterstock

Spānijas parlaments ceturtdien, 16. februārī, pieņēma likumus, kas atvieglo dzimtes maiņu transpersonām, kā arī paplašina iespējas sievietēm veikt abortu.

Likums par dzimtes maiņas atvieglošanu tika pieņemts ar 191 balsi "par" un 60 balsīm "pret", kā arī atturoties neparasti lielam deputātu skaitam - 91.

Reformu abortu jomā atbalstīja 185 likumdevēji, 154 bija pret.

Dzimtes maiņas likums ļauj bērniem un jauniešiem no 12 gadu vecuma mainīt dzimtes identitāti. Bērniem no 14 gadu vecuma tam būs nepieciešama vecāku piekrišana, bet jaunākiem - papildus arī tiesneša apstiprinājums.

Tie, kas pārsnieguši 16 gadu slieksni, varēs izlemt neatkarīgi paši.

Konservatīvā opozīcija un katoļu baznīca kritizēja likumu, turklāt iecere raisīja debates arī kreisajā valdības koalīcijā.

Jaunais abortu likums garantē aborta veikšanas iespējas valsts veselības centros, kā arī līdz 16 gadu vecumam samazina vecuma slieksni, no kāda sieviete var veikt abortu bez vecāku piekrišanas. Likums arī atceļ trīs dienu "pārdomu periodu", kas līdz šim bija obligāts.

Ar likumu arī tiek garantētas bezmaksas "nākamā rīta tabletes".

Vēl viens jaunievedums ir tā dēvētās "menstruāciju brīvdienas", kas ļauj sievietēm neiet uz darbu un palikt mājās smagu menstruālo krampju gadījumā.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu