Grevcova varētu nesaņemt vairāk nekā vienu mēnešalgu iespējamā soda dēļ (11)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
14. Saeimas deputāte Glorija Grevcova.
14. Saeimas deputāte Glorija Grevcova. Foto: Edijs Pālens/LETA

Ja Saeima lems par parlamentārietes Glorijas Grevcovas (Stabilitātei) izslēgšanu no sešām parlamenta sēdēm par deputāta ētikas pārkāpumiem, tad Grevcova varētu nesaņemt mazliet vairāk nekā vienu mēnešalgu.

Saeimas kārtības rullis nosaka, ka deputāts, kas izslēgts no Saeimas sēdēm vai neierodas sēdē bez svarīga iemesla maksā par katru sēdi sodu 20 procentu apmērā no mēnešalgas. Taču soda kopsumma vienā kalendārajā mēnesī nedrīkst pārsniegt summu, kuras ieturēšanas rezultātā deputāts saņem mazāk par valstī noteikto minimālo mēnešalgu.

Tas nozīmē, ka, izslēdzot deputāti no Saeimas sēdēm, Grevcova saņemtu vismaz minimālo mēnešalgu.

Saeimas deputāta mēnešalga 2023. gadā ir 3981 eiro pirms nodokļu nomaksas. Tāpat deputātam ir iespēja saņemt īres un transporta izdevumu kompensāciju.

Neapmeklētas Saeimas sēdes neietekmē īres un transporta izdevumu kompensāciju.

Jau ziņots, ka Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija nolēma izslēgt deputāti Grevcovu no dalības nākamajās sešās parlamenta sēdēs par deputātu Ētikas kodeksa pārkāpumu.

Gala lēmums šajā jautājumā būs jāpieņem Saeimā.

Komisija lēmumu pieņēma, izskatot deputāta Edvīna Šnores (NA) iesniegumu par iespējamu deputātu Ētikas kodeksa pārkāpumu deputātes izteikumos par Latvijas okupāciju.

Komisijas ieskatā Grevcova pārkāpusi Saeimas deputātu ētikas kodeksa 4. un 7. pantu.

Šie punkti nosaka, ka deputāts godprātīgi ievēro Saeimas deputāta svinīgajā solījumā pausto apņemšanos. Tāpat deputāts publiskos izteikumos izvairās no vārdiem, žestiem un citādas rīcības, kas var būt aizskaroša, kā arī nelieto apvainojošus vai ar Saeimas cieņu nesavienojamus izteicienus; deputāts balstās uz faktiem, to godīgu interpretāciju un argumentāciju.

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu