Baidens Kijivā paziņo par jaunu ASV militāro palīdzību Ukrainai pusmiljarda dolāru vērtībā (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Džo Baidens un Volodimirs Zelenskis.
Džo Baidens un Volodimirs Zelenskis. Foto: EPA/Scanpix

ASV prezidents Džo Baidens pirmdien vizītē Kijivā paziņoja par jaunu Savienoto Valstu militārās palīdzības paketi Ukrainai 500 miljonu dolāru vērtībā.

"Paketē paredzēta munīcija HIMARS un haubicēm, vairāk prettanku sistēmu "Javelin", gaisa telpas novērošanas sistēmas, lai aizsargātu ukraiņu tautu pret bombardēšanu," žurnālistiem sacīja ASV prezidents, kurš Marijas pilī tikās ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski.

Baidens teica, ka kopā ar sabiedrotajiem "mēs esam apņēmušies piegādāt gandrīz 700 tanku, tūkstošiem bruņutransportieru, 1000 artilērijas sistēmu, vairāk nekā divus miljonus kārtu artilērijas munīcijas, vairāk nekā 50 modernu raķešu palaišanas iekārtu, pretkuģu un pretgaisa aizsardzības sistēmas, tas viss, lai aizstāvētu Ukrainu. Un tas neskaitot vēl pusmiljardu dolāru [ASV militārās palīdzības], par ko paziņots šodien".

Viņš arī solīja, ka ASV sniegs finansiālo palīdzību miljardiem dolāru vērtībā, kas būs domāta Ukrainas valsts budžeta izdevumu finansēšanai.

ASV prezidents uzsvēra, ka gadu pēc Krievijas iebrukuma sākuma "Kijiva turas. Un Ukrainai turas. Demokrātija turas. Amerikāņi ir kopā ar jums un pasaule ir kopā ar jums".

Baidens brīdināja, ka līdz uzvarai karā vēl ir tālu.

"Mēs zinām, ka priekšā ir ļoti grūtas dienas un nedēļas, un gadi. Taču Krievijas mērķis bija noslaucīt Ukrainu no kartes. Putina iekarošanas karš cieš neveiksmi," sacīja ASV prezidents.

Runājot par Baidena vizīti un jauno ASV militāro palīdzību, Zelenskis norādīja, ka "tas ir nepārprotams signāls, ka Krievijas mēģinājumiem uzvarēt nav izredžu".

"Mēs kopā aizstāvēsim mūsu pilsētas, mūsu cilvēkus pret Krievijas teroru," sacīja Ukrainas prezidents.

Viņš arī teica, ka ar Baidenu pārrunājis "tālas darbības ieročus un ieročus, kas var tikt piegādāti Ukrainai, bet kuri netika piegādāti līdz šim". Tomēr viņš neminēja nekādas konkrētas vienošanās.

Baidens ar Zelenski arī apmeklēja Kijivas Sv.Miķeļa katedrāli, kur godināja karā kritušo piemiņu. Šajā laikā Kijivā skanēja gaisa trauksmes sirēnas.

Jau vēstīts, ka par Baidena vizīti Kijivā drošības apsvērumu dēļ iepriekš netika paziņots.

Aģentūra AP vēsta, ka par to, ka ASV prezidents dosies uz Kijivu, zinājušas tikai relatīvi nedaudzas Baltā nama amatpersonas. Baidena lidmašīna devusies ceļā svētdien četros no rīta no Endrūsa aviobāzes pie Vašingtonas un nolaidusies Ramšteinas aviobāzē Vācijā. Laikraksts "The New Work Times" ziņo, ka Baidens Kijivā ieradies ar vilcienu.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu