Ķīnā arheologi izrakumos atrod ko negaidītu - 2200 gadus vecu klozetpodu (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ticia Verveer/"Twitter"

Ķīnas pilsētā Juejanā tika veikti arheoloģiskie izrakumi. Pilsdrupās atraktas divas ēkas, tomēr visvairāk arheologus pārsteidza kāds cits atklājums – klozetpods. Tā ir viena no senākajām jebkad atklātajām šāda veida tualetēm, vēsta portāls "Science Alert".

Arheologi vēsta, ka tualete ir 2200 līdz 2400 gadus veca - tas varētu būt no karojošo valstu perioda līdz Haņu dinastijas sākuma posmam.

Šāds atradums ir visnotaļ interesants, jo vēsturnieki līdz šim uzskatīja, ka klozetpods izgudrots tikai Viktorijas laika Anglijā.

Seno vēstures atradumu eksperts Fans Mingjans sacīja, ka tualete ir "mānīgi moderna". Tajā iebūvētā ūdens kanalizācijas sistēma pārlieku līdzinās mūsdienu izgudrojumiem.

Senlaicīgais tualetes pods, tā salauztās detaļas un caurule, kas veda uz āra bedri, tika atklāta pagājušajā vasarā.

"Šo luksusa objektu, visticamāk, izmantojuši tikai augstdzimuši galminieki," tā pavēstīja izrakumu komandas pārstāvis Liu Rui.

Viņš vēl piebilda, ka tā ir pirmā un vienīgā tualete ar skalojamo tvertni, kas Ķīnā nav tikusi iezemēta. "Sākumā visi objektā bija pārsteigti, bet pēcāk izplūdām smieklos," atklāja Liu Rui.

Arheoloģiskais institūts norāda, ka šis lielais atklājums ir ļoti vērtīgs seno galvaspilsētu izkārtojuma izpētē.

2017. gadā tika publicēts apkopojošs raksts par podu evolūciju, kurā tika apskatīti Top 10 neparastākie podi.

Tolaik ārvalstu mediji vēstīja, ka par tualetes dizaina pirmsākumu vēsturē tiek uzskatīts 1596. gads, kad sers Džons Haringtons savai krustmātei - karalienei Elizabetei I - izgudroja ierīci: pirmo ūdensklozetu, kas fekālijas aizvadīja uz atkritumu bedri.

Savukārt podam, kuram lejasdaļā bija izbūvēta klape un skalošanas sistēma, Aleksandrs Kumings Londonā ieguva patentu 1775. gadā.

Tādu tualetes podu, kādu mēs to pazīstam mūsdienās, ar sēžamo daļu un ūdens tvertni, izdomāja anglis, kurš savu karjeru sāka kā santehniķis, Tomass Krepers. Viņš izdomāja arī dozētu un ekonomisku ūdens padevi no tvertnes.

Drīz pēc tam santehnikas ražošana sāka attīstīties arī citās valstīs. Parādījās dažādu modeļu podi, pisuāri, bidē, līdz 20. gadsimtā tualetes pods kļuva jau par pavisam ikdienišķu lietu.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu