"Kremlī valda pietiekami liels haoss." Sārts vērtē Putina uzrunu (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra "Stratcom" direktors Jānis Sārts.
NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra "Stratcom" direktors Jānis Sārts. Foto: Sintija Zandersone/LETA

Kara noziedznieka Vladimira Putina runa Federālajai sapulcei bija vāja un bez skaidras konsekvences, norāda NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts.

Taujāts, kāda bija Putina runas mērķauditorija, Sārts norādīja, ka to ir pietiekami grūti pateikt, jo tajā bija mēģinās iekļaut no visa kā pa daļiņai. Viņa ieskatā, ja tiešām jāmeklē runas daļai vienojošs elements, tad tas droši vien būtu, ka Krievija ir konfliktā ar Rietumiem.

"Vienā runas daļā Putins runā par to, kādu pārmaiņu un fundamentālu izaicinājumu priekšā ir Krievija.

Beidzot Krievijas prezidents nosauca Ukrainas karu nevis par "speciālo militāro operāciju", bet gan par karu.

Tad runā Krievijas prezidents piesauca, kāda būs Krievijas upju glābšanas politika un kurus valdības noteikumus likts pieregulēt. Tā ir ļoti izteikta nekonsekvence, līdz ar to ir grūti saprast, kādai auditorija tas viss bija domāts," sacīja NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors.

Sārta ieskatā, Putina uzrunas sākums un īpaši beigas bija domātas Rietumiem - Krievijas prezidents paziņoja par darbības apturēšanu Stratēģisko uzbrukuma ieroču samazināšanas līgumā ("New START").

Tāpat NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors pēc Putina runas secina, ka Kremlī valda pietiekami liels haoss, ja šāda runa laista tautās.

"Mēs saprotam arī apstākļus, ka visa uzmanība Krievijā būs pastiprināti pievērsta prezidenta runai. Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs teica, ka šo runu pārlasīs visā pasaulē, bet otrā galā ir šis produkts - runa.

Acīmredzami, ka Kremlī ir sācies kaut kāda veida haoss un nespēja radīt vidēji pārliecinošu un konsekventu vēstījumu," sacīja Sārts.

Taujāts, vai Krievijas prezidenta runu varēja ietekmēt fakts, ka pirmdien ASV prezidents Džo Baidens ieradās Kijivā, Sārts teica, ka tas, visdrīzāk, ietekmēja kopējo situāciju. Būtiski ir ne tikai tas, ka Baidens bija vizītē Kijivā, bet arī tas, ka ASV informēja Krieviju par Baidena vizīti pāris stundas iepriekš un brīdināja neveikt nekādas agresīvas kustības.

"Kā mēs saprotam no atklātiem avotiem, ASV spēki bija gatavībā reaģēt. Krievija principā ieklausījās ASV padomā.

Tas ir signāls mums visiem, bet tas radīja arī zināmu pazemojuma sajūtu ap Kremli un Kremlī, tādā veidā ietekmējot runas garu vai atmosfēru," sacīja Sārts, piebilstot, ka Putina runu nevajadzētu uztvert ļoti nopietni.

Jautāts, vai starp Putina runas rindām var lasīt par tās tālākajiem plāniem Ukrainā, NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktora ieskatā, Putins vispatiesākais bija kara sākumā, kad gan Krievijas prezidents izteicās, gan arī bija dažādas publikācijas par to, ko viņš mēģinās darīt Ukrainā. Sārts uzsvēra, ka kara mērķi pēcāk mainīti atkarībā no tā, kas militāri ir iespējams. Viņš norādīja, ka Putina runa droši vien nav labs orientieris, lai saprastu, ko Putins un Kremlis grib panākt Ukrainā. Sārta ieskatā, runa nav tā vieta, kur varētu izlobīt atbildes uz šiem jautājumiem.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu