Valdībai lūgts piešķirt naudas balvu pasaules čempionam vīnzinībās Tomsonam (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Pasaules čempions vīnzinībās Raimonds Tomsons.
Pasaules čempions vīnzinībās Raimonds Tomsons. Foto: Raimonds Tomsons/Facebook.com

Latvijas Vīnziņu asociācija vērsusies Ministru kabinetā, Ekonomikas ministrijā, Kultūras ministrijā, kā arī Izglītības un zinātnes ministrijā un lūdz pasaules čempionam vīnzinībās Raimondam Tomsonam piešķirt naudas balvu par izciliem sasniegumiem un ieguldījumu Latvijas popularizēšanā, norāda asociācijā.

Asociācijā atzīmē, ka līdzīgi kā vadošo Latvijas sportistu un kultūras jomas pārstāvju panākumi globālos starptautiskos forumos, Tomsona panākums guvis plašu atspoguļojumu ārvalstu masu medijos. Čempionātā ierasti dominē gastronomijas lielvalstis ar izkoptu restorānu un vīna baudīšanas kultūru un vēsturi, kamēr Baltijas valstu pārstāvis čempionātā uzvarējis pirmo reizi.

"Tomsona vēsturiskā uzvara Latviju pilnīgi oficiāli ieceļ vīna lielvalstu, kā, piemēram, Francijas, Itālijas, Spānijas un Skandināvijas valstu, kas ierasti dominē vīnziņu čempionātos un mišelina ceļvežos, statusā," norāda Latvijas Vīnziņu asociācijas prezidents Jānis Kaļķis.

Vienlaikus viņš uzsver, ka pasaules čempiona tituls Latvijas viesmīlības un vīnzinības nozarei var dot nozīmīgāku attīstības grūdienu nekā rudenī gaidītās "Michelin" zvaigznes. Asociācijā jau tagad tiek strādāts, lai nākotnē Pasaules vīnziņu čempionāts norisinātos Latvijā.

Pēc Latvijas Vīnziņu asociācijā paustā, naudas balva būtu stimuls turpināt darbu pie Latvijas vietas nostiprināšanas "pasaules gardēdības un vīna kultūras kartē", un pirmais solis mērķa sasniegšanā būtu dalība Pasaules vīnziņu asociācijas konkursā par tiesībām Rīgā organizēt Pasaules vīnziņu čempionātu.

Asociācijā norāda, ka pasaules vīnziņu čempionāts norisinās kopš 1969 .gada. Šogad 68 dalībniekus no 65 valstīm četru dienu garumā testēja profesionāļu žūrija, liekot kandidātiem demonstrēt gan teorētiskās zināšanas vīna darīšanas, vīna ģeogrāfijas, vēstures, kultūras un baudīšanas jomās, gan praktiskās iemaņas, ar "aklajām" degustācijām un uzdevumiem, testējot konkursantu sagatavotību žūrijas un publikas priekšā.

Latvijas Vīnziņu asociācija dibināta 2002. gada. Tā ir brīvprātīga, sabiedriska bezpeļņas organizācija, kas apvieno tās fiziskās un juridiskās personas, kas ikdienā profesionāli saistītas ar vīnu un citu dzērienu izvēli, pirkšanu, pārdošanu un svēršanu. Asociācijas mērķis ir attīstīt vīna kultūru Latvijā, organizējot vīna viesmīļu profesionālo apmācību un atestāciju.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu