Spānijas lidostas atcels šķidrumu ierobežojumus rokas bagāžā (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Jaromir Chalabala/Shutterstock

Spānijas lidostu pasažieri drīzumā rokas bagāžā varēs pārvadāt šķidrumu iepakojumos, kuru ietilpība ir vairāk par 100 mililitriem, ziņo "Euronews".

Saskaņā ar lidostu operatora AENA sniegto informāciju no 2024. gada dažos Spānijas termināļos tiks atcelti šķidrumu ierobežojumi. Pateicoties jaunajai 3D rentgena tehnoloģijai, pasažieri varēs atstāt bagāžā arī elektroniskās ierīces.

Pirmoreiz vairāk nekā desmit gadu laikā cilvēkiem vairs nevajadzēs pavadīt ilgu laiku drošības pārbaudēs, lai no somas izņemtu atsevišķus priekšmetus vai šķidrumus 100 ml iepakojumos. Jaunie noteikumi arī ļaus rokas bagāžā pārvadāt tādus priekšmetus kā vīna vai olīveļļas pudeles.

Pirmās divas Spānijas lidostas, kurās tika atcelti noteikumi par šķidrumiem un elektroniku, būs Madrides Barahasas un Barselonas Elpratas lidostas.

No 2024. gada beigām plānots atcelt ierobežojumus arī Maljorkas lidostā.

Plānots, ka 2025. gadā būs jauni 3D rentgena skeneri Malagas lidostā, bet 2026. gadā - Grankanārijas, Tenerifes, Fuerteventuras, Lansarotes, Alikantes, Ibizas, Bilbao, Menorkas un Valensijas lidostās.

Kopš 2006. gada ir noteikti šķidrumu ierobežojumi rokas bagāžā. Tas notika pēc neveiksmīga teroristu plāna vairākos lidojumos no Londonas. Toreiz teroristi plānoja bezalkoholisko dzērienu pudelēs paslēpt paštaisītus spridzekļus.

Taču jaunie 3D skeneri un uzlabotā rentgena tehnoloģija varēs detalizētāk redzēt, kas atrodas pasažiera somā. Tie varēs arī identificēt sprāgstvielas, neizņemot no somas šķidrumus vai elektroniku. 

Tas jau ir izmēģināts ASV, un drīzumā iekārtas tiks uzstādītas arī Eiropas lidostās. Arī Lielbritānijas valdība ir paziņojusi, ka sāks izmantot jaunos skenerus no 2024. gada jūnija, savukārt Īrija tos testē Dublinas un Korkas lidostās.

Paredzams, ka jaunie noteikumi samazinās rindas un kavēšanos drošības kontrolpunktos.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu