FOTO ⟩ Vienus štatus paralizē sniegputeņi, citos gaidāms karstuma vilnis. ASV vienlaikus pilnīgi pretēji laikapstākļi (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

ASV ziemeļos pamatīgu haosu ir izraisījusi spēcīga ziemas vētra, savukārt valsts dienvidaustrumu daļās tiek prognozēta rekordaugsta temperatūra, vēsta britu raidorganizācija BBC.

Trešdien, 22. februārī, aptuveni 75 miljoni cilvēku 28 štatos bija pakļauti brīdinājumiem par ziemas laikapstākļiem.

Sniegputenis Dakotā, Minesotā un Viskonsinā lika slēgt daudzas skolas un uzņēmumus.

Foto: Sniega vētra ASV 2023. gada februārī

Tikmēr tiek gaidīts, ka augstā temperatūra Vašingtonā pārspēs gandrīz 150 gadus senu rekordu. Tas nozīmē, ka dažādās ASV malās būs vairāk nekā 38 grādu pēc Celsija liela temperatūras atšķirība.

Rekordzemas temperatūras ASV

Tiek prognozētas spēcīgas vēja brāzmas, kas var sasniegt pat 80 km/h, un dažviet termometra stabiņš varētu nokristies pat līdz -45 grādiem pēc Celsija.

Ziemeļu štatos tiek prognozēts, ka dažviet sniega sega sasniegs 60 cm, kas nozīmē, ka dažos apgabalos tas būs lielākais sniega daudzums pēdējo 30 gadu laikā.

Minesotas gubernators Tims Volcs sacīja, ka Nacionālā gvarde būs gatavībā, lai palīdzētu autovadītājiem, kuri tur iestrēguši puteņa apstākļos. Štats var pārspēt savu snigšanas rekordu, sacīja amatpersonas.

Ziemas vētras dēļ ASV ir atcelti vairāk nekā 1700 lidojumu.

Auksts laiks tiek prognozēts Losandželosā, Kalifornijā, kas tipiski ir saulaina un silta. Tur izsludināts rets puteņa brīdinājums. 

Visi Kalifornijas 39 miljoni iedzīvotāji varēs redzēt sniegu, sacīja Kalifornijas Universitātes Losandželosas klimata zinātnieks Daniels Svens.

Arī rekordaugstas temperatūras ASV

Tikmēr lielākajā daļā ASV dienvidu valda šim gadalaikam neparasti augsta temperatūra. Trešdien Makalenā, Teksasā, tika reģistrēti 35 grādi pēc Celsija. 

Trešdienas karstums Leksingtonā, Kentuki štatā un Nešvilā, Tenesī štatā, sagrāva vairāk nekā 100 gadus senus rekordus. Rekordi tika pārspēti arī Sinsinati, Indianapolisā, Atlantā un citās ASV pilsētās.

Tiek prognozēts, ka termometra stabiņš Vašingtonā ceturtdien varētu sasniegt 26,5 grādus pēc Celsija, kas pārspētu 1874. gada rekordu.

"Visu ziemu mēs esam piedzīvojuši šo pastāvīgo modeli, kad ASV rietumos temperatūra ir zemāka par vidējo, bet ASV austrumos temperatūra ir augstāka par vidējo," sarunā ar BBC News sacīja Kolumbijas universitātes pētnieks, klimata zinātnieks Endrjū Kručkevičs.

Arī Kanādā jūtama ziemas vētra

Lielā daļā Kanādas ir izsludināts brīdinājums par laikapstākļiem, tostarp Toronto, kur gaidāma 10-15 cm bieza sniega sega, ledus granulas un, iespējams, sasalstošs lietus.

Ziemas vētra apturējusi arī lidojumus. Lidsabiedrība "Air Canada" līdz trešdienas pēcpusdienai bija atcēlusi aptuveni ceturto daļu plānoto lidojumu.

Tikko Kanāda gan piedzīvoja rekordaugstu temperatūru. Tagad dažās Toronto daļās var rasties ievērojama ledus uzkrāšanās šī nesenā aukstuma rezultātā.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu