FOTO Ļaudis sanāk uz Nacionālās Kino balvas "Lielais Kristaps" atklāšanas seansu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Kinoteātrī "Splendid Palace" ceturtdienas, 23. februāra, vakarā ar Andreja Verhoustinska filmu "Nr.105555" un Kristīnes Briedes filmu "Svārstības" norisinājās Nacionālās kino balvas "Lielais Kristaps" atklāšana.

Verhoustinskis ir filmas "Nr.105555" režisors, operators un scenārija autors, un tās tapšanā piedalījusies arī māksliniece Paula Zariņa-Zēmane, skaņu režisors Pēteris Pāss. Trīsdesmit minūtes garā filma tapusi studijā "Centrums", un uz ekrāna redzamo pavada Kaspara Znotiņa balss.

Filmā aktieris lasa ieslodzītā "Nr.105555" dienasgrāmatu par piedzīvoto Salaspils nometnē 1944.gadā, un to ilustrē dokumentāls memoriāla vērojums mūsdienās: bērni un pieaugušie memoriālā ierodas pa vienam vai grupās, ieinteresēti skatās vai garlaikoti laiskojas, emocionāli reaģē vai vienaldzīgi distancējas.

"Lielajam Kristapam" "Nr. 105555" nominēta kategorijā "Labākā īsmetrāžas dokumentālā filma".

Savukārt režisores un scenāristes Briedes jaunākās filmas "Svārstības" operators ir Jānis Šēnbergs, komponisti - Sniedze Prauliņa un Rihards Zaļupe, filmas skaņu režisors ir Artis Lūsis, montāžas režisors - Andris Grants. Filmas producentes - Ieva Ūbele un Antra Gaile, filma tapusi, sadarbojoties studijām "Ruckas mākslas fonds" un "Baltic Balkan Productions".

"Lielā Kristapa" programmā 25. februārī plkst. 10.30 kinoteātrī "Splendid Palace" notiks animācijas filmu seanss bērniem, kurā "LMT" piedāvā animācijas seriāla bērniem "Urga, Jo & Po" 1.sērijas pirmizrādi. Tas ir faktos balstīts zinātniskās fantastikas animācijas seriāls pirmsskolas vecuma bērniem, kura idejas, koncepcijas un scenārija autore ir Ilze Lasmane-Brože.

Katra sērija ilgs sešas minūtes, pirmajā sezonā ieplānotas sešas sērijas, un tās studijā "Paēdis.lv" veido mākslinieks, animators un režisors Raitis Kalniņš, mūzikas autore un izpildītāja Sniedze Prauliņa un dziesmu teksta autors Edgars Šubrovskis. Seriāla producentes ir Ilze Lasane-Brože un Kristele Pudāne, skaņu ieraksta režisors ir Artis Lūsis, skaņas miksu veido Nauris Būda, un varoņu balsis pieder Madarai Botmanei, Eduardam Švānam, Jēkabam Reinim, Raitim Kalniņam, Ilzei Lasmanei-Brožei un Mārai Būdai.

"Lielā Kristapa" īsfilmu seansā 25. februārī plkst.18.30 pirmizrādi svinēs Kristinas Martinukas "Augustā". Viņa ir arī scenārija autore, operators - Emins Baltais, montāžas režisore - Olita Varpa, māksliniece - Jevgenija Zimoveca, un kostīmu māksliniece - Iveta Vilne. Filmas grima māksliniece ir Jelena Pidjasa, komponists - Gatis Ziema, un skaņu režisori - Normunds Zalamāns un Jānis Eglītis.

Savukārt no 21. februāra līdz 28. februārim "Lielajam Kristapam" veltīta programma visā pasaulē būs skatāma vietnē "filmas.lv". Tajā būs trīs programmas: "Lielā Kristapa" 2021.gada laureātu filmas, "Lielā Kristapa" Mūža balvas laureāta, kinodramaturga Alvja Lapiņa filmu retrospekcija un "In Memoriam" Rolanda Kalniņa filmu retrospekcija.

"Lielā Kristapa" noslēguma ceremonija notiks jau šo svētdien, 26. februārī.

Šogad "Lielajam Kristapam" nominētās vērtēs starptautiska žūrija: režisore Ilze Burkovska-Jakobsena, režisors Edmunds Jansons, režisors un Latvijas Kultūras akadēmijas Nacionālās Filmu skolas vadītājs Jānis Putniņš, kinokritiķe, Starptautiskās kinokritiķu asociācijas "FIPRESCI" biedre Kristīne Simsone un goda locekle, aktrise Laila Robiņa.

Nacionālo Kino balvu "Lielais Kristaps" rīko biedrība Latvijas Kinematogrāfistu savienība sadarbībā ar Nacionālo Kino centru un Kultūras ministriju.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu