FOTO ⟩ Mītiņš "Bez Tevis nav uzvaras". Vairāki tūkstoši cilvēku pulcējas pie Brīvības pieminekļa, lai paustu atbalstu Ukrainai (14)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: TVNET

Piektdien, 24. februārī, no plkst. 9.30 līdz 11 Brīvības laukumā Latvijas Pilsoniskā alianse rīko sapulci - protesta akciju "Bez Tevis nav uzvaras", lai paustu atbalstu Ukrainai.

Foto: Mītiņš "Bez tevis nav uzvaras"

Uz Latvijas Pilsoniskās alianses rīkos sapulci-protesta akciju ieradušies vairāki tūkstoši cilvēku: gan privātpersonas, gan dažādu organizāciju un politisko spēku pārstāvji. Daudziem no viņiem ir līdzi Ukrainas karogi, plakāti un citi atribūti ar Ukrainas simboliku.

Uz plakātiem ir ukraiņu pašaizliedzīgo cīņu un sabiedrības izturību cildinoši saukļi. Piemēram, kāds no plakātiem vēsta par gatavību aizstāvēt savus līdzcilvēkus, nejūtot ne nogurumu, ne aukstumu.

Brīvības laukumā ienests arī lielizmēra Ukrainas karogs, kuru rokās tur vismaz desmit cilvēki.

Kā novēroja LETA, pasākumā piedalās arī skolēnu kolektīvi. Akcijas rīkotāju uzaicinātie pārstāvji saka runas un uzmundrinājuma vārdus Ukrainai.

Teritorijā dežūrē kārtības sargi - gan pašvaldības, gan Valsts policijas ekipāžas -, kā arī mediķi. Nekādas nekārtības vai provokāciju mēģinājumi protesta akcijas laikā nav novērojami.

Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns (AS), uzrunājot klātesošos, sacīja, ka aizvadītā gada laikā varēja gan piedzīvot absolūtu ļaunumu, gan redzēt cilvēku gaišumu. "Esam redzējuši netaisnību, cietsirdību un arī neticamu varonību. Esam spējuši ieraudzīt, ko nozīmē patiesa brīvība un demokrātija, kas arī ir mūsu vērtīgākās vērtības," sacīja politiķis.

Viņš pauda pārliecību, ka mēs kā sabiedrība esam stipra un nekad nepagursim. Ukrainas brīvība, taisnība un uzvara ir arī Latvijas brīvība, taisnība un uzvara, sacīja Smiltēns. Parlamenta priekšsēdētājs aicināja klātesošos pieminēt karā kritušos cilvēkus ar klusuma brīdi.

Bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga videouzrunā izteica apbrīnu par ukraiņu spēju varonīgi aizstāvēt savas tiesības un par Latvijas tautas nestāvēšanu malā, redzot, ka ukraiņu taitai tiek datīts pāri.

"Twitter konvoja" aizsācējs Reinis Pozņaks, uzrunājot klātesošos, norādīj, ka Ukraina visai pasaulei parādīja savu spēku, ko māca arī mums. "Ukraina saka, ka mēs kopā uzvarēsim," teica Pozņaks, piebilstot, ka šī ir spēka formula, kurai jādarbojas arī pie mums.

Pasākuma laikā teritorijā dežūrēja kārtības sargi - gan pašvaldības, gan Valsts policijas ekipāžas -, kā arī mediķi. Nekādas nekārtības vai provokāciju mēģinājumi nebija novērojami.

Akcijas izskaņā cilvēki kopā ar mūziķi Kārli Kazāku nodziedāja tautasdziesmu "Pie Dieviņa gari galdi".

Kā ziņots, piektdien aprit gads, kopš Krievija, turpinot jau 2014. gadā sākto agresiju, īstenoja plašu, pilna apmēra militāru iebrukumu Ukrainā. Lai pieminētu šos traģiskos notikumus un paustu atbalstu Ukrainai, visā Latvijā šodien notiek dažādas akcijas un pasākumi.

Ieplānotie pasākumi Ukrainas atbalstam 

Kopumā piektdien un sestdien galvaspilsētā pieteikti 12 pasākumi Ukrainas atbalstam.

Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienība no plkst. 11 līdz 21 laukumā pie Kongresu nama rīkos ierakumu sveču izgatavošanas darbnīcu.

No plkst. 15 līdz 19 Kronvalda parkā, iepretim Krievijas vēstniecībai, notiks kādas privātpersonas pieteikta sapulce, kurā plānots izrādīt solidaritāti ar Ukrainas tautu Krievijas iebrukuma laikā un izrādīt nosodījumu Krievijas valdošajam režīmam.

No plkst. 17.30 līdz 18.30 Kronvalda parkā, iepretim Krievijas vēstniecībai, plānots biedrības "Austošā saule" pikets, lai atgādinātu par noziedzīgā Krievijas kara Ukrainā gadadienu.

No plkst. 18 līdz 20 Ukrainas atbalsta biedrība rīkos gājienu "UniteWithUkraine" no Brīvības laukuma līdz Kronvalda parkā esošajam piemineklim ukraiņu dzejniekam Tarasam Ševčenko.

Šajā pašā laikā Kronvalda parka malā iepretim Krievijas vēstniecībai notiks Ukrainas bruņoto spēku kaujās iznīcinātās Krievijas armijas tehnikas izstāde.

Sestdien, 25. februārī, no plkst. 10.30 līdz 12 Kronvalda parkā, iepretim Krievijas vēstniecībai, notiks Kremļa opozicionāru rīkota protesta akcija pret Krievijas karaspēka iebrukumu Ukrainā.

Šajā pašā laikā Kronvalda parka malā notiks Ukrainas bruņoto spēku kaujās iznīcinātās Krievijas armijas tehnikas izstāde. No plkst. 11 līdz 21 notiks Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības ierakumu sveču izgatavošanas darbnīca un labdarības koncerts "Ukrainas brīvībai".

Savukārt no plkst. 12 līdz 21 plānots Ukrainas atbalsta biedrības pieteiktais protesta pasākums "Saki nē Krievijas karam Ukrainā!".

Komentāri (14)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu