ES kopīgi iepirks munīciju Ukrainai, paziņo Leiena (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Eiropas Komisijas priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena.
Eiropas Komisijas priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena. Foto: Sintija Zandersone/LETA

Piektdien, 24. februārī, vizītē Tallinā Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena paziņoja, ka Eiropas Savienība (ES) kopīgi iepirks munīciju Ukrainai.

"Mūsu mērķis ir Eiropas Savienībā apmācīt 30 000 Ukrainas karavīru. Mūsu dalībvalstis piegādā militāro aprīkojumu. Un mēs izmantosim kopīgo iepirkumu steidzamām militārām piegādēm Ukrainai, tādām kā 155 milimetru [kalibra artilērijas] munīcija," preses konferencē sacīja Leiena.

Viņa uzsvēra, ka Eiropas aizsardzības rūpniecībai jāpalielina ražošana, lai varētu palīdzēt Ukrainai ar bruņojuma piegādēm, kā arī atjaunot Eiropas rezerves.

Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa iepriekš bija ierosinājusi, ka ES varētu bruņojumu Ukrainai iegādāties kopīgā iepirkumā tāpat kā Covid-19 vakcīnas.

"Dārgā Kaja, jūs tik pareizi tam pievērsāt uzmanību pēdējā Eiropadomes sanāksmē, un mēs rīkojamies," sacīja Leiena, vēršoties pie Kallasas, kas arī piedalījās preses konferencē.

EK prezidente uzsvēra, ka "ukraiņi cīnās par tiesībām izvēlēties savu nākotni, un viņi to jau ir izvēlējušies. Viņi ir izvēlējušies Eiropas Savienību. Viņi ir izvēlējušies principu vienotību, kā savulaik teica [kādreizējais Igaunijas] prezidents Lennarts Meri".

Leiena arī norādīja, ka Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam nav izdevies sasniegt nevienu no saviem mērķiem, kādi viņam bija, sākot iebrukumu Ukrainā.

"Gadu kopš šī nežēlīgā kara sākuma Putinam nav izdevies sasniegt nevienu no saviem stratēģiskajiem mērķiem. (..) Tā vietā, lai Ukraina tiktu nodzēsta no kartes, viņam pretī stājusies nācija, kas ir spēcīgāka nekā jebkad," sacīja EK prezidente.

Jau ziņots, ka piektdien, kad Igaunija svin neatkarības proklamēšanas 105. gadadienu, vizītē Tallinā ieradušies Leiena un NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

Piektdien arī aprit gads, kopš Krievija sāka plaša mēroga iebrukumu Ukrainā.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu