Zviedrija nodos Ukrainai desmit "Leopard 2" tankus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
"Leopard 2" tanks.
"Leopard 2" tanks. Foto: Karlis Dambrans/Shutterstock

Zviedrija nodos Ukrainai "aptuveni desmit" tankus "Leopard 2", kā arī pretgaisa aizsardzības sistēmas, piektdien, 24. februārī, informēja Zviedrijas premjerministrs Ulfs Kristersons.

"Esam nolēmuši Ukrainai piegādāt zviedru tankus "Leopard 2"," Kristersons teica preses konferencē dienā, kad aprit pirmā gadskārta kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā.

Aizsardzības ministrs Pols Jonsons piebilda, ka plānots nosūtīt "apmēram desmit" tankus. "Mums ir modelis "Leopard 2A5"," viņš piebilda.

Šis modelis līdzinās Vācijas izmantotajiem tankiem, tādēļ Zviedrija tankus nosūtīs kā daļu no Vācijas koordinētās grupas, paskaidroja aizsardzības ministrs.

Premjerministrs arī paziņoja, ka Zviedrija Ukrainai piegādās pretgaisa raķešu sistēmas "IRIS-T" un "HAWK".

Ceturtdien arī Zviedrijas kaimiņvalsts Somija paziņoja par trīs tanku "Leopard 2" nosūtīšanu Ukrainai.

Vācijas kanclers Olafs Šolcs piektdien paziņoja, ka visiem sabiedrotajiem iespēju robežās nekavējoties vajadzētu sūtīt tankus Ukrainai.

Sākotnēji Vācija pretojās sabiedroto spiedienam atļaut Ukrainai piegādāt Vācijā ražotos tankus "Leopard".

Tomēr janvārī Vācija pozīciju mīkstināja, paziņojot, ka nosūtīs Ukrainai "Leopard" rotu, kurā ir 14 tanki, un kopā ar sabiedrotajiem mēģinās izveidot divus tanku bataljonus.

Polija piektdien paziņoja, ka Ukrainā nonākuši jau pirmie četri tās sūtītie "Leopard 2" un tuvāko dienu laikā Ukrainai piegādās vēl citus tankus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu