VIDEO ⟩ Ārvalstu mediji un soctīklu lietotāji sajūsmā par Kola veltīto runu Krievijas EDSO delegācijai (49)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols EDSo parlamentārās asamblejas sēdē.
Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols EDSo parlamentārās asamblejas sēdē. Foto: Ekrānuzņēmums no video

Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols (NA) Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) parlamentārās asamblejas sēdē ar slaveno teicienu par okupantu kara kuģi "pasūtīja" Krievijas EDSO delegāciju. Kola runa guvusi plašu atzinību pasaulē, pateicību izsaka vairāki Ukrainas politiķi.

Kols savas uzrunas laikā klātesošajiem norādīja, ka vienīgā ziņa, kura būtu jānodod Krievijas delegācijai ir: "Krievu kuģi, ej nah*j!". Minēto tekstu deputāts sacīja krievu valodā, pārējo uzrunu sanāksmē aizvadot angļu valodā.

Video: Kols "pasūta" Krievijas delegāciju EDSO asamblejas sēdē

Video ar ikonisko Čūsku salas aizstāvju frāzi strauji izplatījās sociālajos tīklos. Politiķi, ārvalstu mediji un sociālo tīklu lietotāji atzinīgi vērtē politiķa gājienu, atklāti "pasūtot" agresorvalsts delegāciju.

Kola publicētais video mikroblogošanas vietnē "Twitter" ir aplūkots vairāk nekā 1,3 miljons reižu.

Viņam pateicas Ukrainas teritoriālie aizsardzības spēki, Ukrainas parlamenta priekšsēdētāja vietniece Olena Kondratjuka, politiķis Oleksijs Gončarenko, medija "The Kyiv Independent" žurnāliste Irina Matvijišina, ukraiņu motosportists Igors Suško un citi. 

"Liels paldies par šo runu! Slava Ukrainai!" raksta Ukrainas parlamenta deputāts Oleksijs Gončarenko.

Par politiķa runu rakstīja, kā arī video publicēja Lielbritānijas raidsabiedrība BBC. Video sociālajā tīklā "Instagram" ieguvis vairāk nekā 92 000 "patīk" atzīmju.

Vairāki cilvēki Kolu sauc par leģendu un drosmīgu un pateicas par atbalstu Ukrainai. Par runu ziņoja arī vairāki Ukrainas mediji, Vācijas raidsabiedrība "Deutsche Welle", medijs "Yahoo" un citi.

"Labākais veids, kā komunicēt ar Krievijas teroristiem. Paldies!" raksta Ukrainas Stratēģiskās komunikācijas un informācijas drošības centrs.

"Radio Brīvā Eiropa/Radio Brīvība" žurnālists Rikards Jozvjaks raksta: "Beidzot kāds EDSO parlamentārās asamblejas sēdē Vīnā runāja par Krievijas delegācijas klātbūtni. Paldies delegātam no Latvijas Rihardam Kolam." 

Video publicējis arī Lielbritānijas laikraksts "The Telegraph".

Kols pauda nožēlu, ka Krievijas delegācija ir pielaista EDSO asamblejas sēdei, turklāt delegācijas sastāvā ir personas, kuras ir iekļautas pret Krieviju vērstajā sankciju sarakstā.

Ceturtdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Šodienas jautājums" NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts atzīmēja, ka "Riharda [Kola] taktika bija pareiza, jo neapšaubāmi krievu delegācija brauca uz šo pasākumu, lai paņemtu skatuvi ne tikai priekš Krievijas propagandas, bet arī Eiropā radītu savu šovu".

Sārts norādīja, ka lēmums braukt un būt skaidriem savā nostāja samazināja Krievijas plānoto iespēju pozicionēties un izrādīties.

Arī bijušais Latvijas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Raimonds Graube Kola rīcību vērtēja atzinīgi.

"Šī akcija bija lieliska, bija precīza, laicīga. Mēs arī esam daļa no informatīvā kara. Šis bija lielisks informatīvā kara ierocis. Laikā pielietots un precīzi trāpīts," teica Graube.

Jau vēstīts, ka Krievijas un Ukrainas kara pirmajā dienā, 24. februārī, Krievijas karaspēks sagrāba Ukrainai piederošo Čūsku salu, kas atrodas Melnajā jūrā pie Donavas deltas, un sociālajos tīklos izplatījās audioieraksts, kurā no Krievijas karakuģa izskan aicinājums Ukrainas garnizona karavīriem padoties, bet viņi atsakās to darīt, paziņojot: "Krievu kuģi, ej nah*j!"

Tūlīt pēc kaujas Ukraina paziņoja, ka visi ukraiņu karavīri salā krituši, taču pēc tam izrādījās, ka daļa no viņiem ir nonākuši krievu gūstā.

Vēlāk, veicot gūstekņu apmaiņu, Čūsku salas aizstāvji tika atbrīvoti.

Čūsku salā iesaistītais krievu karakuģis bija Krievijas Melnās jūras flotes flagmanis raķešu kreiseris "Moskva", kuru pērn 14. aprīlī Ukrainas armija nogremdēja.

Komentāri (49)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu