Izmeklēšanā par sankciju apiešanu Lietuvas muita aiztur 15 vagonus ar 750 tonnām karbamīda

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Nerijus Juras/Shutterstock

Lietuvas Muitas dienests apstiprinājis 15 dzelzceļa vagonu ar apmēram 750 tonnām karbamīda aizturēšanu saistībā ar izmeklēšanu par iespējamu minerālmēslojuma no Baltkrievijas ievešanu Lietuvā kontrabandas ceļā, lai apietu Eiropas Savienības (ES) sankcijas.

"Tā ir Muitas Krimināldienesta vadītāja pieminētā krava. Muitas apstiprināta rīcība attiecībā pret šo kravu sākta 9.februārī," informēja Lietuvas Muitas dienesta preses pārstāve Lina Laurinaitīte-Griģiene.

"Preču aizturēšanas protokols ir sagatavots. Turpinās lemšana par tālāko rīcību," viņa piebilda.

Vagoni aizturēti piektdien un pašlaik atrodas Paneru dzelzceļa stacijā Viļņā. Prokuratūrai vēl ir jālemj, vai sākt pirmstiesas izmeklēšanu par konkrēto kravu, informēja Muitas dienesta preses pārstāve.

Muitas amatpersonas nav sniegušas detalizētu informāciju par kravas sūtītāju un saņēmēju.

Muitas Krimināldienests pagājušajā nedēļā apstiprināja, ka Paneru dzelzceļa stacijā tiek pārbaudīta karbamīda krava.

Lietuvas valsts dzelzceļa kompānija "Lietuvos geležinkelia" sestdien apliecināja, ka muita ir informējusi par vagonu aizturēšanu saistībā ar iespējamu sankciju apiešanu.

Jau vēstīts, Lietuvā pagājušajā nedēļā sākta pirmstiesas izmeklēšana par iespējamu sankciju apiešanu un karbamīda no Baltkrievijas nelikumīgu ievešanu Lietuvā, un saistībā ar to trešdien tika veiktas kratīšanas uzņēmumos trīs pilsētās, kā arī aizturētas divas personas un minerālmēslojuma krava vairāk nekā 3000 tonnu apmērā, kuras vērtība pārsniedz divus miljonus eiro.

Kratīšana veikta uzņēmuma"Biriu kroviniu terminalas" (BKT) terminālī Klaipēdas ostā.

Lietuvas pētnieciskās žurnālistikas centrs "Siena" pirms nedēļas ziņoja, ka ES sankcijām pakļautā Baltkrievijas minerālmēslojuma plūsma caur Lietuvu nav pilnībā apstājusies.

"Siena" kopā ar partneriem atklājusi sankciju apiešanai izmantotu shēmu.

Karbamīds no Baltkrievijā vienīgā ražotāja "Grodno Azot" Grodņā joprojām tiek vests uz BKT, kas daļēji pieder Baltkrievijas valsts minerālmēslojuma ražotājam "Belarusjkaļij". Pašlaik ES sankcijas ir noteiktas gan "Grodno Azot", gan "Belarusjkaļij".

Žurnālisti noskaidrojuši, ka, izmantojot nepilnības sankcijās, karbamīds, kurš nav ES sankciju sarakstos, ar kravas automašīnām un vilcieniem tiek ievests Lietuvā. Oficiālajos kravu pavaddokumentos kā piegādātājs ir norādītas citas Baltkrievijas kompānijas, pret kurām sankcijas nav noteiktas.

"Lietuvos geležinkeliai" saziņā ar "Siena" atzinusi, ka tās lokomotīves karbamīda kravas pēc robežas šķērsošanas nogādājušas Viļņā un Klaipēdā.

Kā uzsvēra dzelzceļa kompānijā, nekur kravas pavaddokumentos nebija minēta "Grodno Azot", tādēļ netika iedarbināta trauksmes situācija par sankcijām pakļautu uzņēmumu.

Kravas pārvadāšanā bez BKT, kuras līdzīpašnieks ir vietējais uzņēmējs Igors Udovickis, bijusi iesaistīta arī Kauņā bāzēta kompānija "Rogera", Baltkrievijas uzņēmums "Technospectrading" un Dubaijā bāzētā "DP World".

"Lietuvos geležinkeliai" paziņoja, ka aizdomīga Baltkrievijas karbamīda ievešana Lietuvā, iespējams apejot Eiropas Savienības sankcijas, tikusi uzraudzīta kopš gada sākuma.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu