Kad pēc atvaļinājuma uz mājām atved "suvenīru" – gultas blaktis. Kā iznīdēt parazītus?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Gultas blakts. Ilustratīvs attēls.
Gultas blakts. Ilustratīvs attēls. Foto: Akos Nagy/Shutterstock

Brīvdienas var atnest ne tikai neaizmirstamus mirkļus, bet arī dzīvus "suvenīrus", piemēram, gultas blaktis. Tas ir viens no visbiežāk sastopamajiem parazītiem naktsmītnēs. Tikai pēdējā mēneša laikā Lietuvā esošā uzņēmuma "Dezinfa" kaitēkļu apkarošanas eksperti ir saņēmuši vairāk nekā 30 izsaukumus, lai iznīcinātu šos asinssūcējus. Ko darīt, ja pēc atvaļinājuma esat pamanījis gultas blaktis savos čemodānos un jūsu ķermenis ir klāts kodumiem?

"Pēdējos mēnešos, kad ir skolas brīvlaiks un slēpošanas ceļojumi, saņemam vairāk sūdzību par blaktīm. Tās biežāk var dabūt, nakšņojot naktsmītnēs, kurās jau ir šie radījumi, - kaitēkļi viegli nokļūst čemodānos, starp drēbēm un nonāk iedzīvotāja mājoklī," stāsta kaitēkļu apkarošanas eksperts un biologs Litaurs Grigaļūns.

Vai tiešām tevi sakoda blakts?

Pēc eksperta domām, par spēcīgu invāziju liecina tumši vai melni gultas blakšu izdalījumu plankumi gultā, nimfu pēdas, nepatīkama smaka un kodumi uz ķermeņa.

"Lai palīdzētu atpazīt gultas blaktis, ir svarīgi zināt, ka tās, tāpat kā daudzi citi kukaiņi, attīstās pakāpeniski. No olas līdz pieaugušajam īpatnim kaitēkļa izskats krasi mainās: augot šie kaitēkļi kļūst arvien tumšāki, no caurspīdīgas nimfas līdz tumši brūnam pieaugušajam īpatnim. Pieaugušas gultas blaktis ir 5 mm garas. Ja tās nav paēdušas, tās ir plakanas, ovālas un gaiši brūnas, bet, ja ir paēdušas, tās ir apaļākas un tumšākas. Pieaugušas blaktis bez barības var izdzīvot vairāk nekā pusgadu," stāsta biologs.

Iznīdēt gultas blaktis ir diezgan sarežģīti - ne vienmēr pietiek vienreiz izsmidzināt telpu ar profesionāliem līdzekļiem, bet parastā ķīmija visbiežāk neietekmē olas. Kopumā blakšu mātīte pusotra gada dzīves laikā izdēj no 200 līdz 400 oliņām. No tām izšķīlušās nimfas barojas ar asinīm, līdz tās nobriest par pieaugušām blaktīm. Šis process parasti ilgst 30-40 dienas.

Ja pēc spilvenu, segu, matrača, mēbeļu apskates blakus gultai pamanāt kaut vienu gultas blakti, ir laiks satraukties un nekavējoties rīkoties, jo tas var maksāt daudz enerģijas un laika.

Kaitēkļu apkarošanas uzņēmums iesaka būt pacietīgiem un nekavējoties izmazgāt visas drēbes un gultas veļu ne mazāk kā +55 grādu temperatūrā, kā arī rūpīgi izsūkt grīdu, gultas rāmi, virsmas un čemodānus. Gultas, matračus un citas mēbeles ieteicams tīrīt ar karstu tvaiku.

Nedaudz mazināt problēmu var palīdzēt lielveikalos vai specializētajos veikalos iegādāti mājas apstākļos gatavoti kaitēkļu iznīcinātāji, taču blakšu iznīcināšanai ir nepieciešamas profesionālas metodes un zināšanas par blakšu attīstības stadijām. Turklāt blakšu iznīcināšana pašu spēkiem var kaitēt jūsu veselībai. 

Ceļotāji internetā var atrast vairākas oficiālas tīmekļa vietnes, kurās var pārbaudīt, vai viesnīcā, uz kuru viņi ceļo, ir fiksēti gultas blakšu gadījumi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu