Vai tiešām dzīvsudraba termometri ir neaizstājami? Skaidro raidījums (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Denis Prokofev/Shutterstock

Kā saprast, kurš termometrs no veikalos atrodamajiem ir labāks? Vai tiešām dzīvsudraba mērlīdzekļi ir neaizstājami? Atbildes uz šiem jautājumiem meklē Latvijas Televīzijas raidījums "Aizliegtais paņēmiens". 

Kas ir augstas temperatūras slieksnis? Speciālisti min, ka tā var būt robežās no 38,5 līdz 39 grādiem, bet katram individuāli, tāpēc svarīgi zināt, kāda ir katram normāla temperatūra. Tā var būt gan augstāka par 36,6, gan arī zemāka.

Mērīšanas nolūkam aptuveni vienas nedēļas laikā "Aizliegtais paņēmiens" izvēlējās trīs cilvēkus, kuri jūtas slimi. Katram dalībniekam raidījums nogādāja visus termometrus. Viņu uzdevums – divu dienu laikā veikt četrus mērījumu ar katru termometru un mērīšanas brīdī visus termometrus lietot uzreiz pēc kārtas.

Raidījums izvēlējās šādus termometrus:

  1. Termometrs ar metālisku šķidrumu, no kura 60% esot gallijs, 23,5% – indijs, vēl 16,5 – alva.
  2. Digitālais termometrs ar metālisku zondi.
  3. Infrasarkanā stara termometrs, ar ko temperatūru nosaka attālināti ķermeņa, proti, tas jānotēmē precīzi pret pieri trīs centimetru attālumā.
  4. Pieres termometrs strēmele, kas paredzēta aptuvenai temperatūras noteikšanai.
  5. Dzīvsudraba termometrs

Veicot pētījumu, tika secināts, ka dažbrīd rādījumi atšķiras un pat par vairākām iedaļām, taču jāatgādina speciālistu teiktais, ka būtiskais ir fiksēt, ir vai nav paaugstinātas temperatūras, un otrs, vai tā nav pārlieku augsta.

Tāpat tika atgādināts, ka pirmās un galvenās zāles ir dzert ūdeni, lai skalotu laukā iekaisuma vielas.

Visu raidījumu skaties šeit!

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu