FOTO Netālu no Putina rezidences uzcelta māja Kabajevai. Viņa, iespējams, tur nokļūst pa īpašu dzelzceļa līniju (15)

Foto: MoRientalist/"Twitter"
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Kādreizējai Krievijas mākslas vingrotājai, valsts propagandas koncerna "Nacionaļnaja media grupa" (NMG) direktoru padomes vadītājai un par kara noziedznieka Vladimira Putina bērnu māti uzskatītai Aļinai Kabajevai un viņas tuviniekiem ir virkne nekustamo īpašumu, kuru kopējā vērtība ir vismaz 120 miljoni ASV dolāru, izpētīts Krievijas pētnieciskās žurnālistikas izdevuma "Projekt" jaunākajā izmeklēšanā.

Māja uzcelta dažus simtus metru no Putina rezidences

1200 kvadrātmtru lielo māju saskaņā ar satelīta attēliem sāka būvēt 2020. gadā. Būvniecība tika pabeigta divus gadus vēlāk. 2021. gadā blakus mājai izbūvēta laivu piestātne, no kuras var šķērsot kanālu un nokļūt 28 hektārus plašā parkā.

Daļa teritoriju ap Valdaja rezidenci atrodas Valdaja Nacionālajā parkā, tātad šis teritorijas tiek aizsargātas ar likumu.

Kabajevas māja atrodas uz uzņēmēja Jurija Kovaļčuka piederošas zemes – 800 metrus no 2000. gadu sākumā celtās mājas Vladimiram Putinam.

"Projekt" apgalvo, ka viņas bērni pastāvīgi pavada laiku Kabajevas mājā. Tāpat izpētīts, ka bijušajai vingrotājai ir pieci asistenti. Divi no tiem ir viņas māsīcās. Asistenti regulāri pie viņas, lai pieskatītu un parūpētos par viņas bērniem.

Kā netiešu pierādījumu tam, ka rezidencē ierodas bērni, izdevums izpētījis, ka tur atrodas liels bērnu rotaļu laukums.

Vienai no Kabajevas palīdzēm netālu no dzīvesvietas tika nopirkts dzīvoklis un lauku māja. Vienlaikus izdevums uzsver, ka ar saviem oficiālajiem ienākumiem viņa to nevarēja izdarīt.

Iespējams, Kabajeva un viņas bērni, tāpat kā pats Putins, ceļojot uz rezidenci, izmanto speciālu dzelzceļa līniju un apsargātu staciju. "Projekt" arī izpētījis, ka stacijā ir helikopteru laukums. Pēc vietējo iedzīvotāju teiktā, no turienes Putins ar helikopteru mēdz lidot uz rezidenci.

Atsevišķas mājas Kabajevas vajadzībām ir ne tikai Putina rezidencē Valdajā, bet arī viņa rezidencēs Sočos un Maskavas apgabala Novo-Ogarjovā. Arī slepenas dzelzceļa stacijas tur ir uzbūvētas.

Kabajevai pieder vairāk nekā 20 dzīvokļu un māju

Kopumā izdevums izpētīja vairāk nekā 20 īpašumus Maskavā, Sočos un Valdajā, kuru faktiskā īpašniece ir Aļina Kabajeva. Lielākā daļa no tiem reģistrēti pie viņas ģimenes locekļiem vai Putinam pietuvinātajiem uzņēmējiem.

Dārgākais no īpašumiem, kas faktiski pieder Kabajevai, ir dzīvoklis kompleksā "Royal Park" Sočos.

Šajā 2600 kvadrātmetrus plašajā dzīvoklī ir baseins, kinoteātris, bet uz mājas jumta – privāts helikopteru nolaišanās laukums. Dzīvoklī ir 20 istabas, tostarp biljarda zāle, deju zāle, sauna, solārijs, kamīnu zāle un bārs.

2021. gadā Krievijas nekustamā īpašuma datu bāze CIAN šo dzīvokli atzina par lielāko dzīvokli Krievijā.

Kompleksa īpašnieks ir uzņēmējs Oļegs Rudnovs. Saskaņā ar izdevumu, viņš Putinam pietuvināto uzņēmēju lokā iekļuvis jau deviņdesmitajos gados.

Pēc Kabajevas lūgums tajā pašā mājā tika iegādāti vēl divi dzīvokļi ar kopējo platību 233 kvadrātmetri. Tie tika piešķirti viņas vecmāmiņai.

Noslēptie miljoni Kiprā

Lai iegādātos virkni ekskluzīvu īpašumu Putins un Kabajeva, kā arī viņu tuvinieki izmanto Putina naudu, kas noslēpta Kipras uzņēmumā.

Izpētīta informācija Kipras kompāniju "Ermira Consultants", uz kuru reģistrētas kapitāldaļas Putinam svarīgos uzņēmumos. Žurnālistiem izdevās satikties ar kādreizējo kāda tuva Putina drauga biznesa pārvaldnieku. Šim draugam esot bijusi saistība ar slepenu finanšu tīklu, kura sastāvā bija arī kompānija "Ermira".

Šis informācijas avots atklāja, ka līdz 2015. gadam "Ermira" piederēja fiktīvam īpašniekam – Sanktpēterburgas advokātam Vladislavam Kopilovam.

No "Ermira" kontiem tika apmaksāti dažādi pirkumi Putinam un viņa tuviniekiem. Par šī uzņēmuma naudu pirkti arī dzīvokļi un mājas.

Kopilovs oficiāli bija "Ermira" īpašnieks līdz 2015.gada martam, kad par kompānijas īpašnieku kļuva vairāki ofšori, aiz kuriem, visticamāk, stāv ar Putina draugu un oligarhu Arkādiju Rotenbergu saistīti cilvēki.

Informācijas avots apstiprina, ka Putina tuvinieki regulāri tikušies gan ar Rotenbergu, gan citu Putina tuvu draugu Juriju Kovaļčuku, kā arī ar viņiem pakļautiem cilvēkiem, un norādījuši, kas viņiem ir nepieciešams. Vēlāk šīs lietas tika pirktas par "Ermira" naudu.

ASV noteiktās sankcijas

2022. gada 2. augustā ASV Finanšu ministrija noteica sankcijas Krievijas prezidenta varbūtējai Aļinai Kabajevai.

ASV Valsts kases departaments noteica sankcijas Krievijas prezidenta Vladimira Putina draudzenei kā daļu no pasākumiem, kas vērsti pret Krievijas eliti, un mēģinājuma sodīt Kremli par tās notiekošo karu Ukrainā.

Aļina Kabajeva, kas ir Vladimira Putina varbūtējā mīļotā, tika sodīta "par to, ka viņa ir vai ir bijusi Krievijas Federācijas valdības vadītāja, amatpersona, augstākā amatpersona vai valdes locekle", teikts Valsts kases departamenta paziņojumā.

Šajā paziņojumā teikts, ka 39 gadus vecajai Kabajevai ir "tuvas attiecības ar Putinu". Viņa ir bijusī Valsts domes deputāte un kļuvusi par lielākās Krievijas privātās mediju kompānijas "National Media Group" direktoru valdes priekšsēdētāju.

Komentāri (15)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu