Slovākijā pieaug eiroskeptiķu skaits (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Eiropas Savienības karogs.
Eiropas Savienības karogs. Foto: Edijs Pālens/LETA

Slovākijā tikai 37% cilvēku uzticas Eiropas Savienībai (ES), bet tai netic 53%, kas ir otrs sliktākais rādītājs aiz Francijas, liecina kārtējā "Eurobarometer" aptauja.

Francijā 57% pilsoņu neuzticas ES, bet blokā vidēji ES neuzticas 47% aptaujāto un uzticas vidēji arī 47%.

Slovākijā 35% aptaujāto norādīja, ka viņiem ir negatīvs priekšstats par ES, bet 32% sacīja, ka uzlūko ES pozitīvi. 32% norādīja, ka viņu attieksme pret ES ir neitrāla.

To slovāku procentuālā daļa, kam ir pozitīvs viedoklis par ES, kopš 2022.gada vasaras samazinājusies par 7%.

Sociologs Mihals Vašečka norādīja, ka, pateicoties vēl vienam pētījumam, kas tiks publiskots drīzumā, var gūt priekšstatu par to, kāds varētu būt iznākums hipotētiskam referendumam par Slovākijas izstāšanos no ES. Vašečka norādīja, ka 36,5% slovāki būtu gatavi balsot par izstāšanos no ES.

"Es baidos, ka kādu dienu, kad Slovākija kļūs par neto maksātāju ES budžetā, šis rādītājs vienā sekundē var pārsniegt 50%," brīdina sociologs.

Slovākijas aptauju dati liecina par lielu neuzticību ne tikai ES, bet arī NATO un ASV.

Piemēram, pirms Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā vairums slovāku vainoja ASV un NATO un līdz septembrim vairāk nekā 50% slovāku pauda vēlmi, lai karā uzvar Krievija.

Slovākijai no visām ES valstīm ir vislielākā nosliece uz sazvērestībām. No visām Centrāleiropas valstīm tā ir arī vislabvēlīgāk noskaņotā pret Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu un Krieviju vispār, bet visnaidīgāk noskaņotā pret ASV, norāda Vašečka.

"Mums ir tik liela neuzticība pret cilvēkiem mums apkārt, ka to var salīdzināt tikai ar Krieviju. 75% cilvēku neuzticas citiem. Tā nav nekur citur Eiropā," atzīst Vašečka.

"Šī valsts ir slima. Un mums tas ir skaļi jāpasaka, jo pretējā gadījumā mēs nekad neatveseļosimies," uzsver pētnieks.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu