Ziņojums: Britu izlūkdienests 2017. gadā, iespējams, varēja novērst teoraktu Arianas Grandes koncertā (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Mančestras terorakts.
Mančestras terorakts. Foto: AFP/SCANPIX

2017. gadā Ariandas Grandes koncertā Mančestrā kāds terorists-spridzinātājs nogalināja 22 cilvēkus. Ja Lielbritānijas izlūkdienests MI5 būtu rīkojies saistībā ar vitāli svarīgo izlūkinformāciju, vīrietis būtu aizturēts, norādīts oficiālās izmeklēšanas ziņojumā.

Kavēšanās attiecībā uz vienu no diviem izlūkinformācijas materiāliem noveda pie tā, ka "tika zaudēta iespēja īstenot potenciāli svarīgus izmeklēšanas pasākumus", ziņojumā norādīja izmeklēšanas priekšsēdētājs Džons Sonderss.

22 gadus vecais Lībijas izcelsmes britu musulmanis Salmans Abedi uzbrukumu Mančestras arēnā sarīkoja brīdī, kad apmeklētāji devās prom no koncerta.

Bijušais augstās tiesas tiesnesi Sonderss ceturtdien iepazīstināja ar savu trešo un galīgo ziņojumu Mančestras terorakta lietā.

"Balstoties visā, ko Drošības dienests (MI5) zināja vai ko tam vajadzēja zināt, es esmu pārliecināts, ka šāds izmeklēšanas pasākums būtu bijis proporcionāls un attaisnots solis, ko spert," paziņoja Sonderss.

"Tam vajadzēja notikt," viņš sacīja, šādi norādot uz neīstenoto iespēju nekavējoties uzrakstīt ziņojumu par vienu no izlūkinformācijas materiāliem.

"Kaut arī es atzīstu, ka Salmans Abedi demonstrēja zināmu drošības situācijas apzināšanos un ka tas varēja ietekmēt tās izmeklēšanas darbības efektivitāti, ko es esmu identificējis, bija reāla iespēja, ka tās rezultātā būtu iegūta izlūkošanas informācija, uz kuras pamata rīkoties," pavēstīja Sonderss.

Jurists Ričards Skorers, kas izmeklēšanā pārstāvēja 11 ģimenes, norādīja, ka Sonderss atklājis neizmantotas iespējas.

"Šo kļūdu rezultātā kā minimums reāla iespēja novērst šo uzbrukumu tika pazaudēta. Mums tas ir sāpīgs secinājums," viņš sacīja. "Šajā ziņojumā izgaismotās kļūdas ir nepieņemamas."

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu