Latvijā ministrijas ierobežo "TikTok" lietošanu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lietotnes "TikTok" logo.
Lietotnes "TikTok" logo. Foto: Lita Millere/LETA

Zemkopības ministrija (ZM) ir aicinājusi darbiniekus neizmantot lietotni "TikTok" darba ierīcēs. Papildu drošības nolūkos, kā arī pamatojoties uz Satversmes aizsardzības biroja, Aizsardzības ministrijas un informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas "Cert.lv" rekomendācijām, arī Ekonomikas ministrija (EM) ir aicinājusi darbiniekus izdzēst lietotni "TikTok" no mobilajiem telefoniem, kas tiek lietoti darba nolūkiem.

Tāpat EM darbinieki ir informēti par datu noplūdes riskiem, kā arī tie aicināti izvērtēt arī lietotās lietotnes privātajās ierīcēs.

Vienlaikus ministrijas pārstāvji uzsvēra, ka EM resorā nevienai institūcijai, ne vadošajām amatpersonām nav "TikTok" konta.

EM resorā jeb ministrijā un padotības iestādēs, ir ieviests mobilo iekārtu drošības pārvaldības risinājums, kas ļauj centralizēti pārvaldīt un aizsargāt iestādes datus un lietotnes tās darbinieku ierīcēs. Tāpat informācijas aizsardzības nolūkos darbiniekiem ir noteikts liegums kopēt datus no darba profila lietotnēm uz privātā profila lietotnēm, lai ar darbu saistītās informācijas aprite notiktu tikai darba profila lietotnēs, kuras pārvalda organizācija. Savukārt privātā profila lietotnēm darbiniekiem ir noteikts liegums kopēt datus vai piekļūt datiem no darba profila lietotnēm.

Jau ziņots, ka Eiropas Komisija (EK) pagājušajā nedēļā aizliedza sociālo platformu "TikTok" darbinieku izmantotajās oficiālajās ierīcēs, bet ASV Baltā nama administrācija pirmdien deva federālajām aģentūrām 30 dienas, kuru laikā ir jānoņem lietotne "TikTok" no visām to darbinieku oficiālajām ierīcēm, īstenojot ASV Kongresa pērn pieņemtu lēmumu par šīs lietotnes aizliegumu.

Arī Ekonomikas ministrija (EM) ir aicinājusi darbiniekus izdzēst lietotni "TikTok" no mobilajiem telefoniem, kas tiek lietoti darba nolūkiem.

Savukārt Labklājības ministrija (LM) plāno aizliegt video koplietošanas platformas "TikTok" atrašanos darba ierīcēs.

Kā aģentūrai LETA pavēstīja LM Komunikācijas nodaļas vadītāja Aiga Ozoliņa, šobrīd top iekšējs normatīvais regulējums, kas nosaka - ja uz telefona ir piekļuve darba e-pastam, tad tajā "TikTok" nav atļauts. Savukārt savos privātajos telefonos, kuriem nav nekāda sakara ar darbu, tādam aizliegumam nav pamata.

Vienlaikus Finanšu ministrijas (FM) darbiniekiem izsniegtajos darba telefonos nav iespējams lejupielādēt lietotni "TikTok", aģentūrai LETA pavēstīja FM pārstāvji. Sekojot līdzi aktualitātēm un citu iestāžu lēmumiem, jau laicīgi FM ir aicinājusi savus darbiniekus dzēst (ja lietotne ir uzstādīta) "TikTok" lietotnes no savām mobilajām ierīcēm, kuras tiek izmantotas darba pienākumu veikšanai.

Līdz šim drošības apsvērumu dēļ savu kontu lietotnē "TikTok" dzēsis ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV). Mikroblogošanas vietnē "Twitter" viņš skaidroja, ka Ārlietu ministrija liedz izmantot aplikāciju "TikTok" tajās viedierīcēs, kurās instalēti ministrijas e-pasti.

Platforma "TikTok" pieder Ķīnas uzņēmumam "ByteDance".

Rietumos nerimst bažas par to, kādā mērā Ķīnai ir piekļuve lietotāju sensitīvajiem datiem visā pasaulē, tomēr "TikTok" uzņēmuma vadība līdz šim noliegusi, ka Pekinai būtu jelkāda kāda kontrole vai piekļuve.

Tiesa gan, novembrī "TikTok" atzina, ka dažiem darbiniekiem Ķīnā ir piekļuve Eiropas lietotāju datiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu