24 dienas pazudis jūrā, pārtiekot no kečupa. Dominikas jūrnieka neticamais izglābšanās stāsts

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

47 gadus vecais dominikānietis Elviss Fransuā devās zvejā kā parasti, bet laivu nācās paremontēt. Remontējot laivu, viņš pat nemanīja, kā tika ienests dziļāk Karību jūrā. Fransuā dreifēja jūrā gandrīz mēnesi, pārtiekot tikai no tomātu mērces, ķiploku pulvera un jūras ūdenī atšķaidītas sausās zupas, raksta "Independent".

Fransuā pazuda Karību jūrā decembrī. Ar laivas labošanu neveicās, turklāt laiks strauji mainījās, tāpēc viņš netālu no Sanmārtenas Antiļu salās tika ienests dziļāk jūrā, kamēr zaudēja spēju orientēties.

"Es mēģināju burāt atpakaļ uz ostu, bet pazaudēju virzienu, turklāt man vispirms vajadzēja salabot un uzstādīt buru,” viņš vēlāk stāstījis glābējiem. "Mēģināju sazināties ar draugiem un darba biedriem, bet nebija zonas. Es neko citu nevarēju darīt, kā apsēsties un gaidīt."

Fransuā uz savas laivas aizmugures uzrakstīja "Help" (Palīgā) un mēģināja izdzīvot.

"Tas bija skarbi," Elvis stāstījis telekanālam NBC News. "Laivā bija tikai kečupa pudele, ķiploku pulveris un "Maggi" buljona kubiņi, kurus es izšķīdināju jūras ūdenī." Viņš esot mēģinājis ēst arī jūraszāles, bet to garša esot bijusi pārāk dīvaina un intensīva.

Izglābšanās nāca no augšas – burtiskā nozīmē. "Apmēram 15. janvārī es redzēju lidmašīnu. Man līdzi bija spogulis. Mēģināju dot dažus signālus," stāsts Fransuā. "Viņi divreiz pārlidoja pāri laivai, tāpēc es sapratu, ka viņi mani ir pamanījuši. Esmu pateicīgs, ka šodien esmu dzīvs viņu dēļ."

Drīz vien viņu izglāba Kolumbijas flotes kuģis, kas tika nosūtīts pēc neveiksmīgā burātāja. Pēc izglābšanas Fransuā tika nogādāts Kartahenas ostā, lai saņemtu medicīnisko aprūpi un sāktu ceļojumu atpakaļ uz Dominiku. Kolumbijas flotes kapteinis Karloss Urano Montess intervijā CBS atzīmējis, ka Fransuā veselība ir apbrīnojami laba, neraugoties uz pārciesto.

Elvisa Fransuā unikālais izglābšanās stāsts pamudināja populāro garšvielu zīmolu "Heinz" uzsākt kampaņu #FindtheKetchupBoatGuy ("Meklējam kečupa džeku ar laivu"). Džeks, kurš 24 dienas izdzīvojis ar kečupu – tas taču ir īsts atradums un kučupa ražotāja staigājoša... nu, vai jūrā dreifējoša reklāma!

"Heinz" paziņoja, ka vēlas uzdāvināt Fransuā jaunu laivu, kas "aprīkota ar jaunu navigācijas tehnoloģiju, lai izvairītos no citām katastrofām nākotnē". Taču, lai viņu atrastu, nācās papūlēties.

Bija skaidrs, ka burotājs ir kaut kur Dominikā, bet kur?

Pirms nedēļas "Heinz" savā "Instagram" kontā laimīgi paziņoja, ka beidzot "kečupa džeks ar laivu" ir atrasts. Jādomā, ka Elviss Fransuā nu jau kuģo ar jaunu, kečupa ražotāju uzdāvinātu laivu, kas neļaus apmaldīties nekādos apstākļos.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu