Igaunijas parlamenta vēlēšanās līdz pusdienlaikam nobalsojuši 52,4% vēlētāju

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Igaunijas parlamenta vēlēšanās līdz svētdienas pusdienlaikam nobalsojuši 52,4% vēlētāju, liecina informācija centrālās vēlēšanu komisijas vietnē.

Līdz plkst.12 bija nobalsojuši 505 915 cilvēki, no tiem 313 514 balsojuši internetā, bet 192 401 - ar papīra biļeteniem.

Šie dati ietver arī tos, kuri piedalījās iepriekšējā balsošanā, kas noslēdzās sestdienas vakarā.

Jau ziņots, ka Igaunijā pašlaik ir 966 035 balsstiesīgie, un iepriekšējā balsošanā savu izvēli izdarījuši 454 757 no viņiem jeb 47,3% balsstiesīgo.

No pirmdienas līdz sestdienas plkst.20 bija pieejama elektroniskā balsošana, un šādu balsošanas veidu izvēlējušies 313 446 vēlētāji.

Savukārt vēlēšanu iecirkņos iepriekšējās balsošanas dienās savu izvēli izdarījuši 143 311 Igaunijas vēlētāji.

Balsošana Igaunijas parlamenta vēlēšanās Igaunijas vēstniecībās ārvalstīs noslēdzās pagājušajā nedēļā. Tajās savu izvēli izdarījis 1661 balsstiesīgais Igaunijas pilsonis, kas ilglaicīgi vai īslaicīgi atrodas ārvalstīs.

Svētdien vēlēšanu iecirkņi ir atvērti no plkst. 9 un tiks slēgti plkst.20. Vēlēšanu dienā vēlētāji, kas iepriekš balsojuši elektroniski, var doties uz iecirkņiem, lai mainītu savu izvēli.

Jau vēstīts, ka Igaunijā svētdien notiek parlamenta vēlēšanas, un gaidāms, ka visvairāk vietu Rīgikogu iegūs valdošā liberālā Reformu partija, aiz sevis atstājot parlamenta opozīcijā esošo nacionālpopulistisko Konservatīvo tautas partiju (EKRE) un Centra partiju.

Aptaujas liecina, ka parlamentā iekļūs arī līdz šim tur nepārstāvētā liberālā partija "Igaunija 200" un abas pašreizējās valdības mazākuma partneres Sociāldemokrātiskā partija un nacionālkonservatīvā partija "Tēvzeme".

Pārējās trīs no deviņām partijām, kas startē vēlēšanās, 5% barjeru iekļūšanai Rīgikogu nepārvarēs, liecina pirms vēlēšanām veiktās aptaujas.

Igaunijas parlamentā Rīgikogu jeb Valsts sapulcē ir 101 deputāts, kas tiek ievēlēts uz četru gadu termiņu. Iepriekšējās Igaunijas parlamenta vēlēšanās 2019.gadā vēlētāju aktivitāte bija 64%.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu