Francijā norisinās plaši streiki pret pensiju reformu (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

Francijā otrdien norisinās plaši strādājošo streiki un demonstrācijas, lai protestētu pret prezidenta Emanuela Makrona ierosināto pensiju reformu, kas paredz paaugstināt pensionēšanās vecumu.

Sagaidāms, ka Parīzē un citviet Francijā otrdien norisināsies vairāk nekā 250 protesta akcijas, un arodbiedrības cer, ka šī būs līdz šim lielākā paustā pretestība pret pensiju reformu.

Arodbiedrības draudējušas otrdien būtiski ietekmēt Francijas tautsaimniecības darbību ar streikiem vairākās nozarēs, tai skaitā ievērojami traucējot dzelzceļa satiksmi.

Parīzes Šarla de Golla lidostā otrdien atcelta piektdaļa lidojumu un aptuveni trešdaļa reisu Orlī lidostā. Sagaidāms, ka nekursēs vilcieni uz Vāciju un Spāniju, bet vilcienu reisu skaists uz un no Lielbritānijas tiks samazināts par trešdaļu.

Tāpar streikā piedalīsies vairāk nekā 60% pamatskolu skolotāju un valsts sektorā strādājošie citās nozarēs.

Arodbiedrība CGT ziņo, ka otrdien streikojošie darbinieki bloķē degvielas piegādes no naftas pārstrādes rūpnīcām visā Francijā.

Francijas centriskā valdība vēlas paaugstināt pensionēšanās vecumu no 62 līdz 64 gadiem, kā arī pagarināt obligāto sociālās apdrošināšanas iemaksu periodu pilnas pensijas saņemšanai. Turklāt iecerēts likvidēt atsevišķu profesiju pensiju privilēģijas.

Valdība norāda, ka reforma ir nepieciešama, jo pašreizējā pensiju sistēma nav ilgtspējīga un tuvākajā laikā tai draud deficīts.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu