"Viņš veic ierēdņa darbu." Cilvēks, kuram 90% smadzeņu ir bojātas

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Feuillet et al./The Lancet

Kādam Francijas iedzīvotājam ir veselīga dzīve par spīti tam, ka 90% viņa smadzeņu ir bojātas. Tas licis zinātniekiem pārskatīt, kas no bioloģiskā viedokļa piešķir mums apziņu, vēsta ārvalstu mediji. 

Daudzi zinātnieki uzskata, ka apziņas fiziskais avots atrodas smadzenēs. Bet vīrs, kurš zaudējis teju visas savas smadzenes, bet dzīvo gluži labi, pirmo reizi tika aprakstīts zinātniskajā žurnālā "The Lancet" 2007. gadā.

Toreiz francūzis bija 44 gadus vecs un lielāko daļu savas dzīves nodzīvojis, nezinot, ka ar viņu kaut kas nav lāgā. Pie ārsta viņš vērsās tikai ar sūdzībām par vājumu kreisajā kājā.

Kad viņam tika veikta magnētiskā rezonanse, atklājās, ka viņa galvaskauss ir pilns ar šķidrumu, bet no smadzenēm tur ir tikai plāns ārējais smadzeņu audu slānis. Iekšējās smadzenes bija teju pilnībā sabojātas.

Ārsti uzskata, ka vīrieša smadzenes 30 gadu laikā pakāpeniski izzuda, galvaskausā lēnām uzkrājoties šķidrumam.

To dēvē par hidrocefāliju. Diagnoze viņam bija uzstādīta jau bērnībā, un līdz 14 gadu vecumam viņš tika ārstēts, tomēr tad ārstēšana tika pārtraukta. Kopš tā laika lielākā daļa vīrieša smadzeņu ir zudušas.

Par spīti nelielajam smadzeņu audu daudzumam galvaskausā vīrietis nebija īpaši garīgi atpalicis.

Viņa IQ līmenis bija 75 vienības, tomēr viņš spēja veikt ierēdņa darbu. Viņš arī bija precējies, audzināja divus bērnus un bija relatīvi vesels.

Iepriekš pētnieki uzskatīja, ka apziņa varētu būt saistīta ar dažādiem noteiktiem smadzeņu reģioniem, tomēr, ja šī hipotēze būtu pareiza, tad šim vīrietim apziņai nepavisam nevajadzētu būt.

Šis gadījums apliecina, ka smadzeņu reģioni, kas, pēc zinātnieku domām, sevī glabāja apziņas avotu, ar to nemaz nav saistīti, raksta "Science Alert".

Šo ideju pirmo reizi publicēja 2011. gadā, un tā sakrīt ar neseno pētījumu, ka pieauguša cilvēka smadzenes spēj daudz labāk pielāgoties apstākļiem, nekā uzskatīts iepriekš. Dažādi to reģioni pat spēj sadalīt lomas un uzņemties jaunas funkcijas ievainojuma gadījumā.

Šajā gadījumā nelielais atlikušais smadzeņu daudzums tomēr ļāva vīrietim apzināties sevi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu