Igaunijas valsts iegādājas Paldisku LNG termināļa piestātni

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
LNG terminālis. Ilustratīvs attēls.
LNG terminālis. Ilustratīvs attēls. Foto: Mike Mareen/Shutterstock

Igaunijas Valsts rezervju centrs un privātais uzņēmums "Pakrineeme Sadam", kas attīstīja Paldisku sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) termināļa projektu, piektdien parakstīja līgumu par to, ka Valsts rezervju centrs iegādājas termināļa piestātni un tā īpašumu.

Darījuma kopējā vērtība ir 31,5 miljoni eiro, no tiem 30 miljoni eiro ir piestātnes vērtība, bet 1,5 miljoni eiro - infrastruktūras vērtība, paziņoja Valsts rezervju centrs.

Tas norādīja, ka līdz ar to valdība izpildījusi solījumu atpirkt no projekta attīstītājiem termināļa piestātni situācijā, kad būtiski mainījušās termināļa izmantošanas perspektīvas.

Valsts iegādājusies piestātni ar nolūku nodrošināt neatkarīgu gāzes piegāžu risinājumu, teica Valsts krājumu centra vadītājs Ando Lepimans.

"Pakrineeme Sadam" valdes loceklis Marti Hēls sacīja, ka "valsts no mums ieguvusi piestātni par daudz zemāku cenu nekā tās būvniecības izmaksas".

"Tagad Paldisku LNG termināļa darbības sākšana ir simtprocentīga valstij piederošo uzņēmumu atbildība," uzsvēra Hēls.

"Dzīve ir pilna mācību, un arī no šī mēs varam kaut ko mācīties," viņš piebilda.

"Pakrineeme Sadam" pieder Igaunijas holdingam "Alexela" un investīciju kompānijai "Infortar".

Pagaidām nav skaidrs, kad Paldisku LNG terminālis varēs sākt darbu, jo Igaunijas ekonomikas un infrastruktūras ministre Rīna Sikuta un Somijas ekonomikas ministrs Mika Lintile oktobrī vienojās, ka no ASV kompānijas "Excelerate Energy" iznomātais glabāšanas un regazifikācijas kuģis "Exemplar" atradīsies Inko terminālī Somijā, nevis Paldiskos, kā sākumā bija domāts.

Paldisku termināli gāzes saņemšanai bija iecerējusi izmantot arī Latvija, tomēr ekonomikas ministre Ilze Indriksone novembrī atzina, ka "Latvenergo" Paldisku vai Inko terminālis vairs nav akūti nepieciešams, jo ir panākta ilgtermiņa vienošanās par Klaipēdas LNG termināļa izmantošanu

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu