"Viņš Ukrainā karoja gandrīz gadu." Kolēģi izsakās par Bahmutā kritušo igauņu karavīru

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ivo Juraks.
Ivo Juraks. Foto: Estonian Embassy in Kyiv/Facebook.com

7. martā artilērijas apšaudes rezultātā netālu no Bahmutas Ukrainā gāja bojā bijušais Igaunijas Aizsardzības spēku virsnieks Ivo Juraks. Karavīra kolēģi dalās atmiņās par drosmīgo igauni un viņa nodotajām zināšanām, informē Igaunijs medijs "Postimees".

Pēc esošās informācijas, Juraks ir pirmais igaunis, kurš kritis Krievijas izvērstajā karā Ukrainā.

Ivo Juraks vēl pirms pāris mēnešiem atvaļinājuma laikā atradās Igaunijā, kur nodeva Ukrainā kaujas laukā iegūtās zināšanas Igaunijas Aizsardzības līgai.

Aizsardzības līgas Valgas apriņķa nodaļas jaunatnes darba instruktors Kaimo Vahtra raksturo Ivo Juraku kā labu draugu un sacīja, ka šobrīd nevēlas pieņemt traģisko ziņu kā realitāti. 

"Personīgi es vēl neesmu apglabājis Ivo savā sirdī, jo karā, it īpaši kaujas laukā, daudz kas notiek, kad jāidentificē cilvēki. Bet, ja tā ir taisnība, tad mēs esam zaudējuši ļoti labu virsnieku un Igaunijas pilsoni, bet es esmu zaudējis ļoti labu draugu.

Pats Ivo ļoti labi zināja, kādēļ brauc uz Ukrainu. Viņš teica, ka mums ir vieglāk šodien cīnīties tur, nevis vēlāk šeit," sacīja Vahtra.

Instruktors norāda, ka Juraks dzīvojis pēc principa, ka mums ir jāizmanto šodienas iespēja un jāsniedz ieguldījums Ukrainai. "Otrs iemesls bija pieredzes gūšana Ukrainā, ar kuru viņš bija gatavs dalīties šeit. Viņš ieradās mums palīdzēt Igaunijā tieši atvaļinājuma laikā, lai nodotu kaujas laukā iegūtās zināšanas.

Mēs esam pazīstami jau ilgu laiku, kopā mācījām jauniešiem būt gataviem tam, ar ko viņiem varētu nākties saskarties," norāda Vahtra.

Juraks esot pagājušā gada decembrī un šī gada janvārī mācīja jauniešiem un tuvām paziņām, kas šobrīd tiek darīts Ukrainā un kam būtu jāpievērš uzmanība Igaunijā, stāsta Vahtra.

Igauņu brīvprātīgais atradās Ukrainā gandrīz gadu. 

"Pat viņa vecāki sākumā nezināja, ka viņš taisās tur doties. Drošības risku dēļ tikai ļoti mazs cilvēku loks zināja, ka Juraks dosies uz Ukrainu. Tikai trīs līdz četri cilvēki zināja viņa atrašanās vietu.

Viņš bija īsts Igaunijas patriots un darbojās, lai palīdzētu citiem," norāda Vahtra. Juraku esot cienījusi Ukrainas armija, augustā Ukrainā viņam tika piešķirts ļoti augsts apbalvojums par militārajiem nopelniem.

Arī Aizsardzības līgas Valgas apriņķa nodaļas vadītājs Kaido Lusiks apliecina, ka Juraks saņēmis iespaidīgu skaitu ar sertifikātiem un medaļām gan Igaunijas Aizsardzības spēku sastāvā, gan Aizsardzības līgas sastāvā:

"Viņš bija cilvēks, kurš vienmēr nāks palīgā. Cienīgs cilvēks valsts aizsardzības jomā."

Vīrietis, kurš kopā ar Juraku dienējis Igaunijas aizsardzības spēkos, stāsta, ka Juraks bija strādīgs, draudzīgs, izpalīdzīgs un jautrs.

Kopš pagājušā gada rudens Juraks karoja Ukrainas Starptautiskā leģiona rindās.

Bahmuta, kur pirms kara dzīvoja aptuveni 70 000 cilvēku, kļuvusi par kauju epicentru, un Krievijas karaspēks un jo īpaši algotņu grupējums "Vagner" spītīgi cenšas ieņemt pilsētu, lēnām gūstot panākumus.

Kaujās par Bahmutu masveidā tiek izmantota artilērija, radot lielus zaudējumus abās pusēs un pārvēršot pilsētu drupās.

Eksperti neuzskata Bahmutu par stratēģiski sevišķi nozīmīgu pilsētu, bet Bahmutai ir liela simboliskā nozīme un politiskais svars, ņemot vērā ilgo un smago cīņu par to.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu