Francijā sievietēm līdz 25 gadu vecumam bez maksas būs pieejamas daudzreiz lietojamas higiēnas menstruāciju preces

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Attēls ilustratīvs.
Attēls ilustratīvs. Foto: Kunlanan Yarist/Shutterstock

Šonedēļ Francijas valdība paziņoja, ka no 2024. gada sievietēm, kas jaunākas par 25 gadiem, bez maksas būs pieejamas daudzreiz lietojamās higiēnas preces, proti, menstruālās piltuves un vairākkārt lietojamās higiēnas paketes, vēsta ziņu medijs "Euronews".

Saskaņā ar jauno plānu, Francijas veselības aprūpes sistēma sievietēm līdz 25 gadu vecumam atmaksās aptiekās iegādātos produktus.

Francijas valdība arī apņēmusies palielināt finansējumu labdarības organizācijām, kas palīdz sievietēm piekļūt nepieciešamajiem higiēnas produktiem.

2021. gadā Francijas valdība uzsāka vienu no saviem pilotprojektiem, kuru mērķis ir palīdzēt jaunākām sievietēm, uzstādot 1500 higiēnas preču automātu Francijas subsidētajos studentu mājokļos un universitātēs.

Pagājušajā gadā 30% sieviešu Francijā vecumā no 18 līdz 24 gadiem finansiālu grūtību dēļ regulāri nevarēja iegādāties higiēnas preces. Šo tendenci pastiprinājusi inflācija.

Esam vēstījuši, ka Latvijā sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par bezmaksas higiēnas precēm meitenēm un sievietēm izglītības iestādēs.

Inete Ielīte, Latvijas Sieviešu nevalstisko organizāciju sadarbības tīkla vadītāja, atzīmē: "Ikmēneša higiēnas preces nav greznība, tā ir nepieciešamība. Tām jābūt pieejamām visām meitenēm un visām sievietēm, neatkarīgi no viņu materiālajām iespējām, tām jābūt pieejamām, kad meitenēm un sievietēm tās vajag."

Iniciatīvas autori vēlas dot iespēju, sevišķi meitenēm skolās un profesionālās izglītības iestādēs, neatkarīgi no viņu ģimeņu materiālā stāvokļa, piedalīties izglītības procesā. Savukārt trūcīgām, maznodrošinātām un krīzes situācijā esošām sievietēm un meitenēm, piemēram, bēglēm no Ukrainas, nepieciešams nodrošināt higiēnas preces ik mēnesi, tā izlīdzinot uz dzimumu balstītu nevienlīdzību - papildu izdevumus sakarā ar mēnešreizēm.

Iniciatīvas iesniedzēji cer savākt nepieciešamos 10 000 parakstus mēneša laikā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu