VIDEO Latviešu karavīrs parāda atšķirību starp dažādi uztaisītām ierakumu svecēm

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no video/Twitter/LatviesuU

Latviešu brīvprātīgo vienība Ukrainā mikroblogošanas vietnē "Twitter" ir publicējusi latviešu karavīra video, kuros tiek parādīta atšķirība starp divām ierakumu svecēm, kas izveidotas atšķirīgi.

Pirmā svece, kurā kartons ielikts pārsliņas formā, deg ar krietni lielāku liesmu. Savukārt otrā svece, kas deg ar mazu liesmu, beidz degšanu jau pēc nepilnas stundas. Tā izveidota, kartonu saritinot spirāles formā. 

Tomēr salīdzinātas divu dažādu izmēru sveces: "nepareizā" ir no miniatūras kaķu barības bundžiņas.

Iepriekš vēstījām, ka Latvijas Radio raidierakstā "Drošinātājs" Ukrainas armijas automehāniķis no Latvijas pastāstīja, ka daļa Latvijā izgatavoto ierakumu sveču uztaisītas nepareizi, tāpēc ir grūti izmantojamas. 

Viņš skaidroja, ka, ievietojot svecē daudz kartona, tā nedeg labi un kūp. Kartonu būtu pareizi ievietot nevis spirālē, bet pārsliņas formā.

"Mums te stāv kāda tonna ierakumu sveču no Latvijas. Tās neviens neņem tāpēc, ka tās ir uztaisītas nepareizi. Es centos vairākas reizes parādīt tiem taisītājiem, tiem sveču lējējiem, bet tās ir uztaisītas nepareizi. Tās negrib ņemt, jo tās kūst un neizdeg līdz galam," sacīja automehāniķis.

Pārmetumus par ierakumu svecēm gan noraidījusi biedrība "Tavi draugi", kas koordinē Latvijas iedzīvotāju ziedoto palīdzību, uzsverot, ka frontē karavīriem aizvien ir noderīgas jebkādas ierakumu sveces. Turklāt Latvijā tapušo sveču ar satītu kartonu liesma ir mazāka, bet tā deg ilgāk, vēsta LSM.lv.

Vienlaikus "Tavi draugi" uzsver, ka būtiskākais – jebkādas ierakumu sveces Ukrainas karavīriem ir vajadzīgas un noderīgas, un par to gan diskusiju nav.

"Biedrības brīvprātīgie izgatavotās sveces koordinēti un pašrocīgi nogādā Ukrainā kopā ar citiem ziedojumiem pēc Ukrainas armijas un civiliedzīvotāju akūtākajām vajadzībām. Piegādes uz fronti ir ļoti ierobežotas, tāpat arī iespējas sagādāt ukraiņiem vajadzīgo nu jau vairāk nekā gada garumā.

Ierakumu sveču gatavošanas akcijas "Tavi draugi" sāka rīkot pērn novembrī, atsaucoties Ukrainas karavīru lūgumam pēc siltuma avotiem. "Esam no sirds saviļņoti, ka kopīgiem spēkiem līdz šim esam nosūtījuši uz Ukrainu jau 83 000 Latvijas iedzīvotāju gatavoto sveču," norādīts biedrības komentārā.

Sveču akciju turpinās arī martā, jo laikapstākļi Ukrainā ir skarbi, tāpēc karavīriem frontē tās joprojām ir ļoti nepieciešamas.

Arī citas organizācijas, kuru pienesums ierakumu sveču izgatavošanā ir teju līdzvērtīgs, un individuāli sveču lējēji darbojas koordinēti, lai iespēju robežās apgādātu Ukrainas armiju ar ierakumu svecēm.

Latvijas sveces šajās dienās deg Bahmutā, Hersonas, Luhanskas, Doneckas, Zaporižjas, Harkivas apgabalā un silda karavīrus arī citur frontes līnijā. Tāpēc "Tavi draugi" aicina Latvijas iedzīvotājus turpināt tās gatavot, ziedot sveču izejvielas (parafīnu, gofrēto kartonu un konservu bundžas) vai veikt mērķa ziedojumus."

Sveču izgatavotāja, kas veic brīvprātīgo darbu visu šo ziemu, portālam Apollo.lv piebilst:

"Tavu draugu" sveču lējēji neizmanto kaķu barības bundžiņas. Sveču darbnīcās biedrības angārā Ventspils ielā 50 tiek lietoti tikai četri standarta izmēri, kuros lietās sveces labi deg: 250-350 gramu zemās zivju un gaļas konservu bundžas (ko karavīram ir ērti ielikt kabatā) un "krūzītes izmēra" pupiņu un kukurūzas konservu tipa bundžas (uz kurām ērti uzsildīt ēdienu). "Tavi draugi" ņem vērā atsauksmes no sveču saņēmējiem Ukrainas frontē, lai panāktu optimālu rezultātu. Arī individuālajiem sveču izgatavotājiem, kas izmanto kartona tīšanas metodi, iesaka neizmantot miniatūras vai pārlieku augstas un liela tilpuma bundžas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu