Laikraksts: Ķīnas prezidents plāno sarunu ar Zelenski

Ziņa papildināta plkst. 22.57
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins.
Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins. Foto: Frederic Legrand - COMEO/Shutterstock

Pirmo reizi kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins un Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis varētu aizvadīt sarunu, norāda ASV laikraksts "The Wall Street Journal", atsaucoties uz informētiem avotiem.

Saruna, iespējams, notiks tiešsaistē. Abi līderi varētu sazināties pēc Sji vizītes Maskavā, kur viņš tiksies ar kara noziedznieku Vladimiru Putinu, vēsta Ukrainas ziņu aģentūra UNIAN.

Ja saruna notiks, tas būs nozīmīgs solis Pekinas centienos pildīt miera uzturētāja un starpnieka lomu starp Krieviju un Ukrainu.

Tāpat zināms, ka Sji apsver iespēju arī apmeklēt citas Eiropas valstis.

Ukraina šobrīd nav komentējusi iespēju rīkot abu līderu tikšanos. 

Zelenskis iepriekš teica, ka plāno tikties ar Ķīnas prezidentu, lai apspriestu Ķīnas priekšlikumus, kā izbeigt Krievijas iebrukumu Ukrainā.

Viņš arī pauda cerību, ka Ķīna nepiegādās Krievijai ieročus.

Vašingtonā atzinīgi vērtē Sji iespējamo sarunu ar Zelenski, pirmdien brīfingā apliecināja Baltā nama nacionālās drošības padomnieks Džeiks Salivans.

"Mēs esam mudinājuši prezidentu Sji runāt ar prezidentu Zelenski, jo uzskatām, ka Sji kungam pašam ir jādzird ukraiņu skatījums [par karu], nevis tikai krievu.

Mēs patiesībā Pekinas priekšā esam aizstāvējuši viedokli, ka šādam kontaktam ir jānotiek. Mēs to esam darījuši publiski un nepubliski," viņš uzsvēra.

Kā norādīja Baltā nama pārstāvis, Ukrainas puse pagaidām nav saņēmusi apstiprinājumu Zelenska un Sji sarunai, bet ASV cer, ka tas notiks.

Dažas dienas vēlāk Ķīnas Ārlietu ministrija paziņoja, ka atzinīgi vērtē dialogu ar Ukrainu. 

30. janvārī Krievijas mediji ziņoja, ka Putins uzaicinājis Sji apmeklēt Krieviju pavasarī. Laikraksts "The Wall Street Journal" februārī vēstīja, ka vizīte Maskavā varētu notikt aprīlī vai maija sākumā.

Tomēr 13. martā ziņu aģentūra "Reuters" norādīja, ka Ķīnas līderis uz Krieviju dosies krietni agrāk - jau nākamnedēļ.

"Apollo.lv" jau vēstīja, ka Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins gatavojas vizītei Maskavā pavasarī, kur aicinās uz miera sarunām starp Krieviju un Ukrainu, ziņo laikraksts "The Washington Post".

Ķīnas līderis Krieviju varētu apmeklēt aprīļa beigās vai maija sākumā. Vizīte paredzēta kā samits ar kara noziedznieku Vladimiru Putinu.

Pekina norāda, ka vēlas būt vairāk iesaistīta, lai "izbeigtu konfliktu". Tikšanās ar Putinu būtu kā aicinājums diktatoram virzīt daudzpusējas miera sarunas, kā arī neizmantot kodolieročus.

Minhenes drošības konferencē sestdien Ķīnas augstākais diplomāts Vans Ji paziņoja, ka Pekina drīzumā prezentēs miera iniciatīvu, lai izbeigtu karu Ukrainā.

"Mēs stingri stāvēsim miera un dialoga pusē. Un tāda ir Ķīnas nostāja attiecībā uz Ukrainas krīzes politisko noregulējumu," sacīja Vans.

Šobrīd vizīte vēl tiek plānota, tā varētu notikt aprīļa beigās vai maija sākumā, kad Krievija atzīmē uzvaru pār Vāciju Otrajā pasaules karā. Aizvadītajā gadā Putins izmantoja šo notikumu, lai salīdzināto Ukrainas vadību ar nacistiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu